UPOZORENJE KUPCIMA: Ove dvije web-trgovine sumnjive – moguća šteta

Iz Državnog inspektorata stiglo je važno upozorenje za sve koji kupuju u internetskim trgovinama. Građane pozivaju da kod svake online kupovine obvezno provjere naziv i sjedište trgovca, telefonski broj i adresu elektroničke pošte.

Inspekcija je, naime, pokazala kako za internetske stranice www.nikeoutlet-hrvatska.com i www.cipelehrvatska.com nije poznat identitet trgovca, odnosno osobe koja na navedenim internetskim stranicama oglašava i prodaje proizvode te postoji rizik od ozbiljne štete za potrošače prilikom kupnje na daljinu.

Kršenjem Zakona o zaštiti potrošača te Zakona o elektroničkoj trgovini, u slučaju kada nije poznat identitet trgovca, nema jamstva da će se ispoštovati sve stavke ugovorene na daljinu te tako nema ni nikakve zaštite za kupce.

Trgovac je prema zakonu dužan prije sklapanja ugovora na daljinu preko interneta na jasan i razumljiv način obavijestiti kupca, između ostaloga, o svojem nazivu i sjedištu, telefonskom broju, adresi elektroničke pošte, nazivu i sjedištu trgovca u čije ime i/ili za čiji račun nastupa, kao i o adresi mjesta svojeg poslovanja odnosno adresi mjesta poslovanja trgovca u čije ime i/ili za čiji račun on nastupa, navodi se u priopćenju.

Iz inspektorata naglašavaju kako je sve veći broj prijava koje upućuju na sve češće povrede u digitalnom okruženju te pozivaju potrošače da uvijek provjere naziv i sjedište trgovca, telefonski broj te adresu elektroničke pošte.