FOTO: PREMIJER O BLAGDANIMA – Evo kada ćemo imati praznike, a kada samo spomendane

Na sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković iznio je i stav o novim blagdanima, kao i spomendanima, pa će tako novi stari dan državnosti biti 30. svibnja.

Prema mišljenju premijera, građane uz taj datum vežu uspomene.

“Ideja je da u 2020., kad će biti 30 obljetnica tog prvog 30. svibnja, stvari stavimo na svoje mjesto, Vjerujemo da će 30. svibnja kao Dan državnosti dovesti do respekta hrvatskih građana prema državi i prema institucijama”, objasnio je.

Novi će blagdan biti 18. studenoga – Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

“Gledajući postojeći sustav zaključili smo da u Hrvatskoj treba ostati na sustavu neradnih dana koji imamo danas, a to je 13 neradnih dana”, kazao je Plenković.

Premijer Plenković je govorio i o izmjenama u spomendanima (koji su radni dani) pa će se tako 12. siječnja, osim dana kad se slavilo Međunarodno priznanje RH, od iduće godine slaviti i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Uvodi se i spomendan Dan Europe, 9. svibnja, kao dan kad ćemo se sjećati pobjede nad fašizmom dok će 23. kolovoza biti Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima.

Bivši Dan državnosti, 26. lipnja, također postaje radni dan, spomendan Dan neovisnosti. Dan Hrvatskog sabora bit će 8. listopada koji je do sada bio Dan neovisnosti.

Izvor: YouTube/Vlada
Izvor: YouTube/Vlada

novi spomendani, vlada