U BRODOSPLITU SE RADI: Na put u Monfalcone krenule tri mega sekcije za putnički kruzer

U Brodograđevnoj industriji Split ukrcajem na baržu za prijevoz teških tereta obavljena je isporuka i transport tri mega sekcija za putnički kruzer koji se gradi u Monfalconeu, najvećem Fincantierijevom brodogradilištu u Italiji.

Radi se o sekcijama pramčanog dijela brodskog trupa, ukupne težine preko 1000 tona čelika opremljenih balastnim cjevovodima, komunikacijama, postoljima raznih strojeva i uređaja, izvanbrodskim ventilima, prolazima za elektroniku i automatiku, cjevovodima za sondiranje, upuštenim grotlima.

Jedna od isporučenih sekcija jest i pramčani bulb i sekcija s ugrađena četiri bočna propulzora (bow thrustera). Sekcije su obojene i spremne za montažu na dijelove broda koji su u doku već sagrađeni.

Fincantieri Brodosplit 2

Ukrcaj je sa samohodnim modularnim transporterima velike nosivosti s 32 osovine (SPMT) obavila ‘Brodosplitova’ tvrtka Transportna sredstva d.o.o. koja se specijalizirala za transport i podizanje ekstremno teških tereta. Tvrtka odnedavno u svom voznom parku ima i dizalicu tipa Manitowc za podizanje tereta preko 700 tona.

S tom nabavom Brodosplit je nastavio svoj program stalnog ulaganja u nove strojeve i opremu kojom poboljšava svoju konkurentnost u pogledu kvalitete, mogućnosti prihvaćanja poslova i rokova isporuke. Istodobno, učvršćuje svoju poziciju nezaobilaznog europskog brodogradilišta koji je osim gradnje brodove s visokom dodatnom vrijednošću, sposobno graditi iznimno složene i zahtjevne čelične konstrukcije.