FOTO: NEMA POMAKA – I Cerar i Plenković su za dijalog, ali su svaki pri svom stavu

Izvor: Twitter/Vlada RH
Izvor: Twitter/Vlada RH

Premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar sastali su se prvi put nakon donošenja odluke Arbitražnog suda o graničnom sporu u Savudrijskoj vali, a uoči summita zemalja zapadnog Balkana koji će se održati u Trstu.

Obojica su kazali kako je razgovo bio vrlo prijateljski i konstruktivan, ali su i ostali pri svojem stavu. Tako Hrvatska odluku ne smatra obvezujućom jer je istupila iz procesa zbog njegove kontaminiranosti od strane Slovenije, a Slovenija očekuje implementaciju odluke.

Cerar je poručio da su u Sloveniji otvoreni za dijalog i da se nadaju da će on dovesti do razumnih rješenja. Glavni izazov za obje države je kako ostvariti veće povjerenje i kako ga još više ojačati.

“Arbitražna presuda nudi nam mogućnost napraviti korak naprijed”, rekao je Cerar.

“Važno je da izgradimo povjerenje i riješimo otvorena pitanja”, rekao je Plenković. “Pozicija Slovenije za provedbom odluke o arbitraži je jasna, kao i naša, a to je ono što sam rekao već i ranije da je za nas taj proces bio nažalost djelovanjem sa slovenske strane kompromitiran i korumpiran.

Presuda za nas nije obavezujuća i ne kanimo je primijenjivati. Međutim, spremni smo na političkoj, diplomatskoj stručnoj razni razgovarati da se riješi to pitanje.

U mjesecu rujnu, kada sam pozvao Miru u Zagreb, stavit ćemo katalog svih otvorenih pitanja između dvije zemlje na stol i da Vlade pokušaju to riješiti”.