FILIPOVIĆ OŠTRO TRGOVCIMA: Ograničili smo cijenu za 9 proizvoda, možemo tako i za 100, 200, 300…

“Ako se do petka neke stvari ne dovedu u red imamo nekoliko poteza koje možemo povući”, ponovio je na neki način prijetnju trgovcima sada i ministar Davor Filipović, nakon što je to jučer učinio premijer Andrej Plenković.

Gostujući u studiju Večernjeg lista, a odgovarajući na pitanje što Vlada ima na raspolaganju, Filipović je rekao:

“Mi možemo, kao što smo ograničili cijenu u devetom mjesecu za devet osnovnih proizvoda, kojima smo htjeli pomoći našim najugroženijim građanima, mi možemo to proširiti na 100, 200 ili 300 i vratiti cijenu na određeni datum. Ne može se očekivati od Vlade da pojedini poslovni subjekti za koje se utvrdi da su neopravdano podizali cijene, gdje su dovodili u nepovoljan položaj naše građane, ne može se očekivati da će oni imati subvencije kada govorimo o električnoj energiji”.

Na pitanje bi li takav subjekt koji je prekršio odredbe mogao ostati bez subvencije ministar je odgovorio potvrdno. “Naravno, može ostati bez subvencije. Tu je još lepeza kada govorimo o poreznim opterećenjima, a nisu isključena. Prema tome, gledamo na naše gospodarstvenike kao na naše partnere i ovo je trenutak kada treba prevladati zdrav razum”, kazao je.  Filipović je rekao da treba dobro razmisliti o tome treba li nešto poskupjeti ili ne.  “Ne može netko kazati da je podignuo cijenu jer je rasla cijena energenata kada to nije točno. Cijene energenata kontinuirano se smanjuju i to zahvaljujući intervenciji Vlade”, kazao je Filipović.

Podsjetio je ministar na dogovor iz 9. mjeseca prošle godine kada su se dogovorili s trgovcima oko ograničavanja cijena za devet osnovnih proizvoda. “Nakon toga ste imali reakcije po medijima, bit će nestašica, propast će sve, nema tko neće propast. Pa tko je propao? Nitko. Nismo mi sretni što idemo u ograničavanje cijena”, kazao je Filipović.

Na pitanje što je Državni inspektorat otkrio u inspekcijama, ministar je rekao da će to prepustiti njima da daju precizne informacije jer se veliki broj tih njihovih nadzora još obrađuje. Ministar Filipović dodao je da su devet osnovnih proizvoda u rujnu smanjili za 30 posto i da nitko nije propao. Došlo je sada do pomicanja, kod sedam proizvoda je cijena čak otišla niže od one cijene koju smo mi ograničili jer je došlo do konkurencije između trgovačkih centara”, kazao je.