FABRIS PERUŠKO: Vjerovnici, odazovite se na nagodbu

Podijelite članak

fabris peruško

U Ciboninom tornju sutra ujutro čeka nas dosad nezapamćeno ročište, oko tri tisuće Agrokorovih vjerovnika glasovat će o nagodbi.

Izvor: Media servis

Da bi bila usvojena, treba je prihvatiti 67 posto vjerovnika, ako to ne uspije morao bi se proglasiti stečaj. Očekuju se i jake sigurnosne mjere oko Cibone, vjerovnici će glasovati pomoću mobilne aplikacije.
Fabris Peruško krajem veljače preuzeo je mjesto Vladinog povjerenika za Agrokor, sutra je za njega dan D. Za Media servis govorio je uoči generalne probe sutrašnjeg ročišta, koje će biti i tehnički zahtjevno, pa će samo registracija vjerovnika, procjenjuje se, trajati oko dva sata. Za uspjeh nagodbe najvažnije je da se odazove što veći broj vjerovnika.

“Zbog svih vjerovnika i zbog svih njihovih poslovnih odnosa koje imaju sa sustavom Agrokor, ja ih još jednom pozivam da se sutra odazovu i da glasaju. Svaki glas je bitan, svaki postotak, jer na kraju ipak se radi o čistoj matematici i moramo imati tih 67 posto. Koji je dosta visok prag”, izjavio je Peruško za Media servis.

I dohvatljiv, uvjeren je Peruško. Kaže da bi prema njegovim kontaktima s vjerovnicima nagodba trebala biti izglasana. Nakon toga treba je potvrditi visoki Trgovački sud, ali ni time za povjerenika ne završava posao.

“Nama nakon tog koraka slijedi još implementacija koja može trati od tri do šest mjeseci. Tako da očekujemo da izvanredna uprava traje, naravno ako sutra potvrdimo nagodbu, otprilike od šest do maksimalno devet mjeseci”, istaknuo je Peruško.

Nakon čega bi najveći udio u Agrokoru imala Sber banka. Kriza u Agrokoru od prvog je dana i prvorazredno političko pitanje. Prođe li nagodba uspješno, može li donijeti dodatne bodove premijeru Plenkoviću?

“Pa on će se sigurno time hvaliti i govoriti da je to veliki uspjeh ove Vlade, ali nitko ne može izbrisati činjenicu da je taj proces komprimitiran, da je morala otići njegova desna ruka Martina Dalić, da je morao otići Ante Ramljak što pokazuje. A uostalom sam novi povjerenik je priznao pred Odborom za gospodarstvo na moje pitanje zašto nisu objavili sada kompletne iznose i sve ostale je rekao da bi to dodatno uzburkalo duhove. Znači da tu ima mesa”, zaključio je Mostovac Nikola Grmoja.

Na sutrašnje ročište kratko se osvrnuo i ministar financija Zdravko Marić.

“Zaista nemam nikakvih saznanja, čisto pratim ono što vi objavljujete. Koliko sam čuo, bit će veliki skup u dvorani Cibone pa ćemo vidjeti kako će biti. Zaista je izazovno to sve skupa. Vidjet ćemo kako će biti”, poručio je Marić.

Iz Živog zida uvjeravaju da je nagodba upitna jer je, tvrde, lex Agrokor prekršen u dijelu o angažiraju savjetnika. U Sabor su donijeli i dokumente koji bi to trebali potvrditi.

“Dakle odluka koja je ovdje ispred mene, odluka Ministarstva gospodarstva daje odobrenje tvrtki Alix Partners New York 24. travnja, 2017. godine. Isti taj datum izvanredni povjerenik Ante Ramljak sklapa ugovor s drugom tvrtkom Alix Partners, slučajno ili namjerno istog imena manje bitno, sa sjedištem u Londonu”, izjavio je Tihomir Lukanić iz Živog zida.

Zbog toga bi netko od nezadovoljnih vjerovnika, kažu u Živom zidu, mogao srušiti nagodbu. Ivan Vilibor Sinčić najavio je i žalbu na odbacivanje kaznene prijave u aferi Hotmail. Za nagodbu je rekao da bi jednim dijelom bilo dobro da se postigne. Iako je, ističe, ta priča odavno izgubljena.

“Znači sve ovo što smo ulagali u taj Agrokor, mi smo dozovolili da nam zapravo, nogometnim rječnikom, u 90. minuti netko dođe da nam roll up kredit i pobere svo vlasništvo. To je ona tragedija cijele ove priče, sada će strani vlasnici odlučivati o Agrokoru”, zaključio je Ivan Vilibor Sinčić.

Komentiraj