EUROPSKI SUD ODBIO ŠIMUNIĆA: Bivši reprezentativac tužio zbog “Za dom spremni”

Europski sud za ljudska prava odbio je razmatrati tužbu bivšeg nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića protiv Hrvatske, koju je podnio nakon što je kažnjen zbog pozdrava “Za dom spremni” na maksimirskom stadionu.

Na stranicama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu stoji kako sud nije našao postojanje povreda prava i sloboda na koje se bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić pozvao u svojoj tužbi.

Šimunić je u tužbi naveo kako sporni pozdrav nije niti jednim hrvatskim zakonom zabranjen te da mu je povrijeđeno pravo na slobodno izražavanje i da je diskriminiran na hrvatskim sudovima.

Europski sud za ljudska prava u presudi hrvatskih sudova nije vidio razlog za pokretanje postupka protiv Hrvatske, te je zaključio da Šimunić nije na hrvatskim sudovima imao argument o nekažnjavanju ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

I o slobodi izražavanja, Europski sud je bio jasan – sloboda izražavanja ne odnosi se na govor koji potiče na mržnju i nasilje.

Europski sud navodi da je Šimunić u Hrvatskoj kažnjen prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima u čemu vidi legitimno utemeljenje u borbi protiv nereda na stadionima s obzirom na to da je poznati nogometaš i idol mnogih, Josip Šimunić, morao biti svjestan negativnog utjecaja ustaškog pozdrava “i morao se od toga suzdržati”.

Podsjetimo, Šimunić je 2013. nakon kvalifikacijske utakmice za SP protiv Islanda u Maksimiru nekoliko puta uzviknuo “Za dom”, na što su navijači uzvratili “spremni”.

Zbog tog uzvika FIFA ga je suspendirala deset utakmica te je morao platiti kaznu od 30.000 švicarskih franaka.

Prekršajni sud u Zagrebu također ga je kaznio, a presudu je potvrdio i Visoki prekršajni sud te je morao platiti 25 tisuća kuna.

 

Komentiraj