EURO I KREDITI: Guverner Vujčić otkrio koliko bi mogli rasti

Boris Vujčić, guverner HNB-a, gostovao je na N1 televiziji i komentirao uvođenje eura u Hrvatskoj, kao i kakve će to posljedice imati na rast kamata na kredite.

Vujčić je rekao da su u Hrvatskoj u ovom trenutku kamatne stope više nego u drugim članicama ECB-a. Upitan kako će se to reflektirati na stambene kredite i iznose rata za građane, Vujčić je rekao da je velika prednost toga ulazak u eurozonu.

“Zemlje Europske unije koje nisu članice eurozone znatno su dizale kamatne stope. Isto tako, kod nas se to nije prelilo ni u kredite za poduzeća ni za stanovništvo. U Poljskoj jesu, u Mađarskoj jesu, u Češkoj i Rumunjskoj također. Isto je i cijena zaduživanja države u Hrvatskoj ostala niža nego u ostalim zemljama, a to je direktna posljedica ulaska u eurozonu. Upravo su krizna vremena najbolja za biti dio eurozone”, rekao je Vujčić za N1.

Dao je i primjer koliko bi zapravo rasle mjesečne rate kredita, ako bi kamate porasle za 1 posto.

“Ako bi kamate porasle za 1 postotni poen, za gotovinske kredite to bi značilo povećanje otplate za 3 eura mjesečno, a za prosječni kredit bi to značilo 4 i pol eura mjesečno, dok bi za stambene kredite to značilo 15 eura mjesečno više za medijalni i 20 eura više za prosječni stambeni kredit”, rekao je guverner HNB-a.