UBOJICA OSTAVIO PORUKU UZ ŠAMPANJAC: Lišio djecu života kad mu se više nije živjelo

“Vaša oproštajna poruka koju ste ostavili na stolu uz iznimno skupu bocu šampanjca dokazuje da su vam materijalne vrijednosti bile važnije od života”, rekla je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Iva Gradiški Lovreček, Haraldu Kopitzu (57), obrazlažući presudu kojom je austrijski državljanin nepravomoćno osuđen na 50 godina.

“Kao majci i sutkinji neshvatljivo mi je da ste vašu djecu lišili života u trenutku kad se vama više nije živjelo jer ste ostali bez materijalnih dobara na koje ste navikli”, kazala je sutkinja.

U obrazloženju presude kazala da je Kopitz napravio dva poteza zbog kojih je njegov zločin okrarakteriziran kao teško ubojstvo. Prvi je činjenica da je ubio troje nemoćne djece, a drugi način na koji je to učinio.

Tijekom suđenja je potvrđeno da je Kopitz dao djeci izmrvljene tablete s kakaom koji su obično pili pred spavanje, čime je, prema riječima sutkinje, potpuno zloporabio povjerenje koje su djeca imala u njega.

“U tom času bili ste jedni jamac njihovih života i ona su vam beskrajno vjerovala. Vi ste tri male osobe na podmukao način lišili života na početku njihovog životnog puta i uskratili im budućnost, a njihovoj majci ste uzeli najveću vrijednost, dok posljedice osjeća i cijela ova zajednica”, kazala je.

Sutkinja je naglasila kako je samo najveća moguća kazna od 50 godina primjerena za zločin koji je počinio.

“Ovo nije poruka samo vama kako biste shvatili što ste učinili, već i današnjem, sve više materijalnom i konzumerističkom društvu da shvati da je život najveća vrijednost”, zaključila je.

Branitelj po službenoj dužnosti najavio žalbu.