EU OPTUŽILA RUSIJU ZA UCJENU: Prekinuli isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj

Nastavlja se ruska agresija na Ukrajinu. Rusija je prekinula isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, jer su odbile prijeći na plaćanje plina u ruskim rubljima

Izvor: Media servis

U međuvremenu, Rusija i UN načelno su dogovorile evakuaciju iz čeličane u Mariupolju.

Nakon što je Rusija prekinula dostavu plina Poljskoj i Bugarskoj, Bugarska kaže da je već u cijelosti platila isporuku plina u travnju i optužila je Gazprom za kršenje ugovora. Varšava pak kaže da će se snaći bez ruskog plina i da ga može nabaviti negdje drugdje. Reagirala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Osudila je Rusiju zbog pokušaja ‘ucjenjivanja’ Europe.

“Planiramo koordiniran odgovor EU-a. Također ćemo nastaviti raditi s međunarodnim partnerima kako bismo osigurali alternativne tokove, kao i s europskim i svjetskim čelnicima kako bih osigurali opskrbu Europe energijom”, napisala je Von der Leyen.

Nastavlja se granatiranje ukrajinskih gradova. Britansko Ministarstvo obrane kaže da Ukrajina zadržava kontrolu nad većinom svog zračnog prostora, osim onog na krajnjem jugu i istoku zemlje. Navode da ukrajinske zračne snage kao i protuzračna obrana nisu uništeni, a ruski zrakoplovi i dalje su ugroženi. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručuje da je uvjeren da Rusija stoji iza bombaških napada u moldovskoj proruskoj regiji Transnjistriji i kaže da zna koji je cilj Rusije.

“U slobodnom svijetu gotovo da nema nikoga tko ne razumije da je rat u Ukrajini samo početak. Konačni cilj Rusije nije samo zaposjedanje Ukrajineskog teritorije već komadanje središnje i istočne Europe te napad na demokraciju.”

Ruske snage ponovno su napale ogromnu čeličanu Azovstal u Mariupolju u kojoj se nalaze borci i civili, rekao je zamjenik gradonačelnika. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres jučer je u Moskvi razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te je zatražio hitnu evakuaciju civila iz Mariupolja.

“Jasno je kako postoje dva različita stajališta o tome što se događa u Ukrajini. Prema Rusiji, oni u toj zemlji provode specijalnu vojnu operaciju. Prema UN-u, ruska invazija na Ukrajinu je kršenje njezinog teritorijalnog integriteta. Najvažnije je da se ovaj rat što prije završi.”

Putin je rekao kako se nada diplomatskom rješenju sukoba. “Ne možemo potpisati sigurna jamstva bez prethodne odluke o Krimu, Sevastopolju i Donbasu, no pregovori se nastavljaju u video formatu i nadam se da će donijeti pozitivne rezultate”, rekao je Putin.

Dodajmo kako se više eksplozija čulo u skladištu oružja u ruskom gradu Belgorodu, u blizini ukrajinske granice. Požar je u međuvremenu ugašen, a prema prvim informacijama, nema civilnih žrtava.