EU BORBA ZA UKRAJINSKO ŽITO: Poziv Rusiji da deblokira luke – tamo su milijuni tona

Dok Ukrajina i dalje gubi teritorije na istoku zemlje, Kijev ovog tjedna očekuje odluka Europske unije o dodjeli Ukrajini statusa zemlje kandidata.

Izvor: Media servis

U među vremenu, ministri vanjskih poslova Europske unije na sastanku u Luksemburgu raspravljaju su o načinima oslobađanja milijuna tona žitarica zaglavljenih u Ukrajini zbog ruske blokade luka, a Ukrajinu očekuje pomoć iz Australije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da za Ukrajinu započinje povijesni tjedan, jedan od najvažnijih od 1991. godine te da očekuje da će Rusija intenzivirati napade na njegovu zemlju.
“Očito je da ćemo u ovom tjednu očekivati veću neprijateljsku aktivnost od Rusije. Namjerno – demonstrativno. I ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih europskih zemalja, ali mi se pripremamo. Spremni smo.”

U međuvremenu u Luksemburgu je pred ministrima vanjskih poslova EU-a glavna tema način oslobađanja milijuna tona žitarica zaglavljenih u Ukrajini zbog ruske blokade luka u Crnom moru. ”Ruska blokada izvoza ukrajinskih žitarica je ratni zločin”, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

“Problem dolazi od ruske blokade ukrajinskog žita. Milijuni tona pšenice su blokirani, a milijuni ljudi neće moći jesti ovu pšenicu. Dakle, rat će imati dramatične posljedice za svijet. Pozivamo Rusiju da deblokira luke i pusti te proizvode.”

Osvrćući se na izjave Vladimira Putina kako Rusija nije odgovorna za globalnu krizu s hranom, Borell je rekao da “nisu europske sankcije” te koje “stvaraju ovu krizu”.

Njemačka podupire Poljsku i Rumunjsku u prilagodbi svojih željeznica kako bi omogućile izvoz milijuna žitarica iz Ukrajine”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

“Željezničke pruge treba modernizirati, potrebni su nam pravi teretni vagoni – njemačka vlada radi na tome s mnogim drugim akterima. Jasno je da, na kraju, sigurno nećemo moći izvući sve žito, ali ako čak i samo uspijemo osloboditi dio toga, na raznim rutama, to će nam pomoći da se suočimo s ovim globalnim izazovom.”

Australija se pridružila u naoružanju ukrajinske vojske tako što je poslala prva četiri od 14 oklopnih transportera u Ukrajinu u sklopu paketa pomoći vrijednog 285 milijuna dolara. Ukrajinski veleposlanik u Australiji Vasil Mirošničenko pozvao je na daljnju vojnu pomoć, posebice kad je riječ o raketama dugog dometa koje mogu pogoditi ciljeve na udaljenosti od 150 km, kao i streljivo kako se zalihe smanjuju.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!