ETIČKI KODEKS: Jandroković prijavio Hrvatske suvereniste – nisu mu ostali dužni

Etičko povjerenstvo u izborima članova za Europski parlament iz Republike Hrvatske zaprimilo 30. travnja 2019. prigovor protiv Hrvatskih suverenista koji je podnio glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskoga sabora, Gordan Jandroković godine zbog kršenja Izbornog etičkog kodeksa.

Etičko povjerenstvo na sjednici održanoj 6. svibnja 2019. godine izdalo je upozorenje Hrvatskim suverenistima jer su na svojim službenim Facebook mrežnim stranicama objavili post u obliku plakata s fotografijom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s tekstom “Istina o istanbulskoj… Rekao ti je da se ne znaš potpisati… Pokaži mu da znaš zaokružiti 6! … HRAST/HKS/HSP AS/UHD” prekršili članak 2. stavak 1. točku 6 Izbornog etičkog kodeksa koje glasi:

“(1) Tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora protivno je Kodeksu: …

6. upotreba osobnih podataka pribavljenih na nezakonit način, kao i onih koji su zakonito prikupljeni od organizacija i službi, ali za druge namjene.”

te im nalaže da bez odlaganja uklone sadržaj sa svoje Facebook stranice i da se javno ispričaju zbog počinjene povrede Izbornog etičkog kodeksa.

U prigovoru glavnog tajnika HDZ-a i predsjednika Hrvatskog sabora navodi se:

“Takvom objavom ‘plakata’ uz neprimjereno i neovlašteno korištenje slike Andreja Plenkovića, insinuiranje navoda kojeg nikada nije izrekao i u tom kontekstu pozivanje na zaokruživanje broja 6 ispred liste kandidata navedenih stranaka, grubo se krše načela i temeljne vrijednosti Kodeksa kao što su istinitost, poštovanje, odgovornost, snošljivost i kultura dijaloga. Smatramo da se takvim ponašanjem sudionika u izborima nedvojbeno iznose laži i insinuacije o političkim suparnicima, vrijeđa i omalovažava političke suparnike ali i ne poštuje samo Etičko povjerenstvo koje je Izbornim etičkim kodeksom utvrdilo načela, vrijednosti i prihvatljivo ponašanje sudionika izborne promidžbe.”

https://www.izbori.hr/site/UserDocsImages/2019/Izbori_clanova_u_EU_parlament_iz_RH/eticko_povjerenstvo/Eti%C4%8Dko%20povjerenstvo%202019.%20Upozorenje%20Hrvatski%20suverenisti.pdf

Nakon upozorenja Etičkog povjerenstva Hrvatski suverenisti uklonili su prijavljenu objavu, ali su ubrzo i postavili novu objavu u kojoj odgovaraju predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

“Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora prijavio nas je Etičkom povjerenstvu zbog objave o njegovom šefu Andreju Plenkoviću tj. prijavio je objavu u kojoj ilustriramo odnos vladajuće stranke prema više od 400 000 Hrvatica i Hrvata koji su bili protiv Istanbulske konvencije čija je ratifikacija provedena u suradnji sa SDP-om, SDSS-om, HNS-om, GLAS-om i dijelom MOST-ovog kluba.

Ovim putem vam javljamo da brisanje objava i prijave Etičkom povjerenstvu neće promijeniti promašene politike vašeg šefa koje iz dana u dan potvrđuju HDZ-ovu antihrvatske i antikršćanske namjere s kojima uništavate temelje naše Domovine. Očekujemo prijavu i zbog ove objave…”, navodi se u novoj objavi Hrvatskih suverenista.

Link od nove objave:
https://web.facebook.com/hrsuverenisti/posts/2359629840986788

suverenisti, plenki 2

suverenisti, plenki 1