DSV ODLUČIO: Zbog druženja s Mamićem suci Krušlin i Vekić udaljeni s dužnosti

Sastalo se Državno sudbeno vijeće koje je raspravljalo o prijedlogu predsjednika Županijskog suda u Osijeku da se s dužnosti udalje suci koji su se družili sa Zdravkom Mamićem.

Izvor: Media servis

Nakon prvog dijela sjednice predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković otkrio je koje su odluke donesene.

‘‘DSV donijelo je odluku o udaljenju od obavljanja dužnosti sudaca Krušlina i Vekića. Oni će biti privremeno udaljeni prvo na tri mjeseca, a potom, ukoliko u tom vremenu ne bude završen stegovni postupak, do završetka stegovnog postupka. To udaljenje može trajati najdulje godinu dana.‘‘

Zahtjev obrane Zdravka Mamića da bude zainteresirana strana u stegovnom postupku nije prihvaćen jer, kako objašnjava Milković, Zakon o kaznenom postupku ne poznaje institut zainteresirane strane.Na dnevnom redu sjednice bio je i zahtjevu predsjednika Zorana Milanovića za raspisivanjem novog javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda, koji je prihvaćen. Odlučeno je da se kandidati mogu javiti na ponovljeni javni poziv u roku od 30 dana.

‘‘Jer je Državno sudbeno vijeće razmišljalo na način da se omogući onim kandidatima koji se žele javiti na novi javni poziv jednak pristup i jednako vrijeme za prijavljivanje kao što su imali kandidati pri prvom pozivu.‘‘

Na drugom dijelu sjednice DSV-a razgovarat će se s kandidatima za predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Županijskog suda u Zagrebu i Visokog kaznenog suda te imenovati predsjednike tih sudova.