DRAMATIČNO U ĐAKOVU: Zaraženih 38, 400 u samoizolaciji, bit će testirano i 130 krizmenika s kumovima

Uz 38 novozaraženih koronavirusom u Đakovu, a što je prijepodne obznanjeno na presici županijskog Stožera CZ, u ovom gradu u samoizoalciji je preko 400 osoba.

Među njima ima časnih sestara sv. Križa, svećenika, djece iz samostanskog vrtića, redovnica koje u njemu rade, a u samoizolaciji su i svi krizmenici koje je prošle nedjelje krizmao nadbiskup u miru Marin Srakić koji je također pozitivan.

U samoizolaciji su i kumovi tih krizmenika kojih je prošle nedjelje krizmano u katedrali 133-oje. Krizmenici koji su bili u kontaktu s nadbiskupom i biskupom koji nisu zaraženi neće biti na taj način obrađeni jer su to sekundarni kontakti.

Rekao je to danas ispred đakovačke katedrale voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Karlo Kožul. -Danas smo (četvrtak) u prvoj smjeni testirali djecu iz samostanskog vrtića i djecu kojima su časne držale vjeronauk. Obradili smo i sve potrebne u Nadbiskupiji i katedrali, a u ovoj trenutku vršimo obradu u Bogosloviji, rekao je dr. Kožul i dodao da je samo u prvoj smjeni u Đakovu danas uzeto preko 190 briseva, a prvi rezultati bit će poznati sutra, u petak. Obrade će se raditi i u Dnevnom boravku za starije Amadea. Dosad je u samostanskom vrtiću od 80-ak djece obrađeno njih oko 40.

Na novinarski upit je li Đakovo s obzirom na razvoj situacije ‘zrelo’ za karantenu, Kožul je za Glas Slavonije odgovorio negativno, rekavši kako je sreća u nesreći što je zaraza izbila u zatvorenom objektu kao što je samostan, bez fluktuacije ljudi van-unutra. – Zatvoreni objekt uvijek je kod respiratorne epidemije lakše obraditi nego otvoreni kao što je , npr., disko-klub, kafić, rekao je Kožul.

Komentiraj