DR. TVRTKO KORBAR: Nakon potresa na dubini od 10 km blokovi se pomaknuli 1-2 metra

“Izravno, zagrebački potres i ovaj na području Sisačko- moslavačke županije nisu povezani zato što se radi o dva odvojena epicentralna područja”, istaknuo je dr. sc. Tvrtko Korbar, znanstveni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI), u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Dodao je kako svaki potres daje dobre znanstvene podatke koji služe za obrade seizmologa i modeliranje geoloških rasjeda koji su aktivirani tijekom potresa.

Naglasio je kako su sve informacije s terena potvrdile da se radi o razmicanju kilometarskih blokova oko Petrinje u smjeru ili suprotno od satelita koji je prešao prije i poslije na terenu koji je zadesio potres.

“Sjeverozapadni blok se pomaknuo za 30-ak centimetra, a jugoistočni blok se pomaknuo za 30-40 centimetara.

To su horizontalni pomaci koji su očekivani te sam slom na dubini od 10 kilometara biometarskih dimenzija i blokovi su se tu pomaknuli metar do dva pa se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini terena”, rekao je Korbar u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Istaknuo je kako na krškom području ne bi bilo ovakvih manifestacija potresa kao što su urušne jame, ali bi bilo površinskih pukotina.