DO LUDOSTI I NATRAG: Ministarstvo obrazovanja odustalo od novčanog kažnjavanja učitelja

Novčano kažnjavanje učitelja i nastavnika zbog nepridržavanja pravilnika ipak neće biti dio prijedlog izmjena i dopuna Zakonu odgoju i obrazovanju, potvrdio je resorni ministar Radovan Fuchs.

Izvor: Media servis

“S obzirom da je jedna odredba ovog članka izazvala toliko bure i očito se počela i politizirati, da ne bi izazvala nešto što ni u samom startu promišljanja tog jednog stavka članka… Mi ćemo naravno, taj stavak članka maknuti iz prijedloga izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju.”

Zbog svega je, dodaje, na sastanak koji će se održati u petak pozvao sindikaliste. Tvrdi kako se spomenuti stavak ne bi mogao koristiti kao pritisak na ocjenjivanje.

“Ocjenjivanje je i do sada i u ovom slučaju bi ostalo autonomno pravo svakog nastavnika na koje nitko ne bi mogao biti kažnjen jer je nekome dao 1 ili 5 ili slično. Namjera ovog članka je bila samo poštivanje postojećih propisa.”

Pojašnjava kako je ideja bila utjecati na, primjerice, one koji kontinuirano ne unose podatke u e-maticu iako su to dužni činiti prema postojećim pravilnicima. “Odgovornost će se stoga u prvom redu i dalje odnositi na ravnatelje škola i same ustanove”, zaključio je Fuchs.