DIP-OVE UPUTE ZA IZBORE: Evo kako će se glasati za vrijeme koronakrize

Državno izborno povjerenstv objavilo je tehničke upute za provedbu parlamentarnih izbora.

”Naša uputa se bazira na sloganu #budimoodgovorni i da sve što su propisali tiče se uređenje biračkog mjesta, organizacije izbora na biračkom mjestu, ponašanja birača, ponašanja članova biračkog odbora, načina na koji će se omogućiti glasovanje osobama koji ne mogu doći na biračko mjesto uključujući i osobe koje će biti o samoizolaciji”, rekao je predsjednik DIP-a Đuro Sessa.vesna fabijančić križanić

Sva biračka mjesta moraju biti oprana i dezinficirana, svi članovi biračkih odbora moraju imati maske, a preporuka je i rukavice, koje će, pak, biti obavezne kod onih članova koji budu primali osobne iskaznice. Glasačke kutije će biti na razmaku od metar i pol, udaljenosti koje će se morati držati i birači.

Osobe u samoizolaciji trebaju se javiti biračkim odborima najkasnije tri dana uoči izbora, radi organizacije glasanja. Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić objasnila je da će se primjenjivati epidemološke mjere kao i kod onih koji zbog drugih razloga ne budu u mogućnosti izaći na birališta:

”Tako glasanje će se odvijati pred vratima stana birača. Preporuka je da takvi birači imaju maske, članovi biračkog odbora će tada imati i maske i rukavice i dezinficijens. Dezinficirati ruke birača prije i posle glasanja, kao i svoje rukavice na rukama”.

Ako osobe ne mogu izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će unutra s navlakama na cipelama. Što se tiče birača na biralištima, potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin objašnjava:

“Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu, ako je tjelesna temperatura preko 37,2 °C ili ako imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za COVID-19 da se trebaju javiti nadležnom liječniku.

Oni u tom slučaju ne smiju pristupiti biračkom mjestu, kao što to ne smiju ni birači koji su zaraženi”.A oni koji mogu pristupiti biračkom mjestu prije ulaska na biralište, svi moraju dezinficirati ruke, preporuka je i nošenje maski, kao i vlastita kemijska olovka.

No ako ne budu imali kemijsku, moći će koristiti onu na biralištu koja će se redovno dezinficirati. A ako se netko ne bude pridržavao uputa, predsjednik biračkog odbora ovlašten je udaljiti takvog birača.

Komentiraj