PROŠIRENA ISTRAGA PROTIV RIMAC: Sređivala zaposlenje sestri i sinu glavnog urednika jednog portala

USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac zbog osnovane sumnje na trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. 

DORH u priopćenju navodi da je prvookrivljena koristila svoj utjecaj kao državna tajnica, bivša gradonačelnica Knina i bivša zastupnica u Saboru kako bi jednoj ženi pomogla proći državni ispit.

Naime, četrnaestookrivljena žena joj je 25. siječnja javila da nije položila posebni dio državnog ispita. Od Rimac je tražila da nazove državnu službenicu u Ministarstvu uprave kod koje je polagala ispit. Rimac joj je rekla neka se vrati na mjesto ispitivanja i prenese državnoj službenici “da državna tajnica traži da ju ponovno ispita”.

Državna službenica, inače petnaestookrivljena već je u zapisnik bila upisala pad ispita, no naknadno je zapisnik izmijenila navodeći da je četrnaestookrivljena ispit u cijelosti položila.

USKOK dalje sumnja i da je od siječnja do kraja ožujka 2020. u Zagrebu i Otočcu od člana uprave HEP-a tražila da njezinu sestru, zaposlenu na određeno vrijeme u Elektri Šibenik, primi u stalni radni odnos. On je pristao i osigurao potpisivanje potrebnih suglasnosti o prijemu na neodređeno vrijeme, a i sam je potpisao suglasnost.

Sumnja se da je od 5. do 16. ožujka 2020., nakon što je saznala da jedan portal planira objavu članaka o nezakonitostima prilikom zapošljavanja u sustavu HEP d.d., glavnog urednika portala zatražila da prestane to istraživati te da ne objavi tekstove.

Zauzvrat mu obećala da će mu zaposliti sina u HZZ-u u Otočcu. On je pristao i nije tekstove objavio.

“Rimac je zatim od ravnatelja HZZ-a u više navrata zatražila da u Ispostavi u Otočcu ili u blizini Otočca osigura zapošljavanje sina XVII. okr. neovisno o potrebama službe, a da će ona po potrebi osigurati suglasnost Ministarstva uprave za to radno mjesto”, objavio je DORH.

Josipi Rimac produljen je i istražni zatvor za 60 dana. Pritvor je produljen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Uz Josipu Rimac, u zatvoru ostaju i Ružica Njavro, Ante Sladić i Nataša Turbić, javlja HRT.

Komentiraj