DETALJNE PREPORUKE: Pravila za vjenčanja, pogrebe, dječja igrališta

HZJZ objavio je detaljne upute za vjenčanja, pogrebe, bavljenje rekreativnim sportom na otvorenom te dječja igrališta.

Tako se kod korištenja dječjih igrališta preporuča sljedeće:

Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 1,5 metra. Pri tome pratitelj djeteta i dijete ne moraju održavati fizičku distancu. Potrebno je obratiti pažnju odnosno podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće. a vrijeme boravka na dječjim igralištima te tijekom bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom preporučuje se češće dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje lica nečistim rukama.

Preporuke za vjenčanja:

Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice. Sudjelovanje članova obitelji: Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na vjenčanju ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima. Niti jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.

Fizička distanca: Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 1,5 metra u prostoru gdje se odvija službeni dio ceremonije vjenčanja. Održavanje fizičkog razmaka posebno je važno radi zaštite zdravlja osoba koje pripadaju osjetljivim skupinama. Preporuča se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice te druga pokrivala koja prekrivaju usta i nos.

Preporuke za sprovode, za pogrebnike i one koji organiziraju pogreb:

– Ograničiti broj ožalošćenih koji prisustvuju pogrebu, posljednjem ispraćaju i polaganju urne tako da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca.

– Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća.

– Obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne.

– Posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje ovdje navedenih mjera. – Pogrebu, posljednjem ispraćaju, polaganju urni ne smiju prisustvovati osobe s povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije.

Mjere za ožalošćene osobe i predstavnike vjerskih zajednica:

– Održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca.

– Redovito pranje ruku toplom vodom i sapunom, ili ukoliko to nije moguće, korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke, posebice nakon kihanja, kašljanja ili ispuhivanja nosa.

– Prilikom kašljanja ili kihanja prekriti nos i usta jednokratnom papirnatom maramicom koja se odmah odlaže u koš za smeće ili unutarnjom stranom lakta.

Ožalošćenim osobama članovima obitelji koje su u propisanoj samoizolaciji zbog moguće izloženosti SARS-CoV-2 treba omogućiti dolazak na pogreb, posljednji ispraćaj. Propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe.

Ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi.

Trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih

higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz i koristiti masku za nos i usta.