DENIS LATIN: Nema političkog faktora koji nije utjecao na ukidanje “Latinice”

denis latin

Denisa Latina, vrsnog televizijskog novinara, koji je godinama u “Latinici” pokazivao i dokazivao kako valja raditi tv novinarstvo, nekako je izvan scene.

A sada je srpski Newsweek s njim objavio intervju iz kojeg prenosimo neke dijelove.

„Moja zemlja je bila napadnuta iznutra i izvana. To su fakti koji se ne mogu demantirati. Sa 25 godina ponašao sam se onako kako sam mislio da treba. Ako nacionalizam znači braniti domovinu, onda jesam nacionalist”, rekao je Latin u samom uvodu o svom nacionalizmu.

O ukidanju njegove kultne emisije je rekao:

„Latinica“ je ukinuta 13. siječnja 2011. s obrazloženjem da joj je „istekao rok trajanja“. Natezanja oko ukidanja „Latinice“ trajala su tri-četiri godine. Nema političkog faktora koji u tome nije sudjelovao. Bilo je mučno, teško i iscrpljujuće, te za mene u konačnici olakšavajuće.

„Latinica“ se u posljednjim godinama postojanja pretežno bavila temama koje su se ticale kriminala i korupcije. Kao takva je imala previše protivnika. Koja od emisija je bila najgledanija? Čini mi se da je to bila emisija u kojoj je prikazan dokumentarni film „Oluja nad Krajinom“, „Tuđmanova ostavština“, „Fašizam u Hrvata“, „Zašto je ubijen Zoran Ðinđić“, „Svi naši predsjednici“… Bilo ih je više od 500, pa je teško toga se sjetiti.

Na pitanje ima li šansi da ponovno krene “Latinica”, Denis Latin je bio jasan i rekao: “Ne vjerujem u tu mogućnost.”

Rekao je ponešto i o novinarima i o novinarstvu:

“Novinari se danas bore za golo preživljavanje. U takvom kontekstu teško je od njih očekivati izostanak samocenzure… Novinarstvo treba postati stvar novinara, koji se trebaju samoregulirati. Politika i korporacije ne smiju imati nikakav prostor za utjecaj na javnost. Novinarstvo je nespojivo s političkim i korporativnim interesima. Te veze treba potpuno raskinuti.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!