STAVOVI ILI POLITIKANSTVO: Izvješće SAO-e nije prošlo – zanimljivo je zašto

Ranko Ostojić

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost objavio je da Odbor nije prihvatio izvješće Sigurnosno obavještajne agencije. Šest glasova bilo je za izvješće, šest protiv i jedan suzdržan, objavio je šef Odbora Ranko Ostojić.

Rekao je da je veći broj zastupnika imao izdvojeno mišljenje pa tako i on. “Potpuno suprotno raspravi, smatram da je SOA radila kvalitetno svoj posao, da je izvješće koje nam je prezentirano to potvrdilo i smatram da je trebalo to izvješće potvrditi. To je moje mišljenje koje sam iznio i tamo. Posebno na međunarodnom planu, u svim kriznim situacijama i mislim da zaslužuju prolaznu ocjenu i to je moje mišljenje,” rekao je Ranko Ostojić, a prenosi Media servis.

Kad je riječ o istražnom povjerenstvu oko Lozančića, Ostojić je rekao da sve ovisi o daljnjim koracima koji će uslijediti. Ipak ističe:

“Na raspolaganju imamo i mogućnost istražnog povjerenstva, smatram da javnost treba dobiti podatke i koji su razlozi zašto odlazi gospodin Lozančić. Ono što je za mene najbitnije, a to je gubljenje povjerenja ne može biti razlog za smjenu prije vremena,” rekao je Ostojić.

Potpredsjednik Odbora Miroslav Tuđman također se obratio novinarima te istaknuo kako nije bilo racionalno ovu temu danas stavljati na dnevni red već je s time trebalo pričekati. Došli smo do toga da se politizira na taj način uloga Odbora, rekao je Tuđman i objasnio zašto je on glasovao protiv.

“To je ono što vi već znate, ja sam prije dvije i pol godine rekao sve nedostatke sustava nacionalne sigurnosti. Ovdje se može vidjeti da je glasanje samo za jedan segment toga sustava kao odlično odrađenog posla naprosto bilo pristajanje za jedan sustav u kojem je u dobrom dijelu disfunkcionalan, treba ga mijenjati,” kazao je Tuđman.

To su bili glavni razlozi zašto su i drugi bili protiv, rekao je Tuđman koji je na ocjenu novinara da za disfunkcionalan sustav nije kriva SOA već Sabor rekao:

“Niz ljudi su odgovorni, a uvijek prema tome se radi o negativnom stavu gdje možete proizvoditi nešto jako kvalitetno, ali nema tržište za sebe. Kvalitet može biti dobar, ali disfunkcionalan. To je jedan pokušaj političke interpolacije u procese koji izazivaju takav interes,” dodaje Tuđman.

Izdvojeno mišljenje imao je i Predrag Matić koji je rekao kako je u dva i pol sata rasprava bila plodonosna no da je nakon nje proradilo politikanstvo.

“Meni je jako žao što sudjelujem uopće u takvim pričama i vrlo se neugodno osjećam jer se ponovno pokazalo da zbog interesa jedne osobe treba žrtvovati vrijedni rad tisuću djelatnika agencije, treba žrtvovati čovjeka i jako sam tužan i nesretan zbog toga. Dobio sam odgovor koji me zanimao, a odgovorit ću vam preko jedne priče: odvodili su crnce, nije me bilo briga jer nisam bio crnac, odvodili su Židove, nije mi bilo briga jer nisam Židov, odvodili su Srbe, nije me bilo briga jer nisam Srbin, a onda su došli po mene i više nije nikog bilo da me brani”

Kako se moglo neslužbeno čuti, suzdržana oko izvješća bila je Mostova Ines Strenja Linić.