DAVOR NAĐI: Sudeći po proračunu naš novac u kampanji HDZ će dijeliti šakom i kapom

U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije povodom prijedloga predizbornog državnog proračuna za sljedeću godinu.

Izvor: Media servis

Osim predsjednika stranke Fokus Davora Nađija, okupljenima su se obratili i saborski zastupnici Dario Zurovec te Damir Bajs. Više u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

„Očekuje nas jedan, za građane skupi, predizborni proračun. Rashodi jako rastu što znači da će se dijeliti naš novac šakom i kapom. Za primjer, planirani manjak je deset puta veći od realizacije proračuna 2022. godine. Rashodi rastu za 10 milijardi eura, a porezni prihodi rastu dovoljno da gotovo pokrivaju porez na dohodak. Ako usporedimo brojke od 2016. godine kada je HDZ došao na vlast možemo zaključiti da vlada živi znatno bolje nego što žive građani“ izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te naglasio da takav proračun sigurno neće podržati, ali da će kao konstruktivna oporba predložiti svoje amandmane za odgovorno upravljanje financijama.

„Idući put kad će se premijer Plenković hvaliti stanjem javnih financija, treba ga podsjetiti da stanje baš i nije tako bajno“ nadodao je Nađi. Analizirajući detalje prijedloga proračuna može se naći dosta zanimljivih detalja. Ono što je posebno zanimljivo je da se premijer Plenković voli često pohvaliti sve većim iskorištavanjem sredstava iz EU fondova, a za sljedeću godinu planira uprihoditi milijardu eura manje. Također, prihodi od poreza rastu 3 milijarde eura s čime se može značajno rasteretiti plaće, a ostaje nam za vidjeti hoće li tako uistinu i biti. Okupljenima se obratio i Damir Bajs koji je naglasio da proračun nije polučio rezultat ni prije.

„Svi izborni proračuni se pretvore u ništa kad nemaju realne temelje. S tim da ako usporedimo ovaj proračun i prethodne, možemo zaključiti da se uistinu radi o pretjerivanju“ izjavio je Bajs. Za kraj, riječ je uzeo Dario Zurovec koji se osvrnuo na jedan od problema koji bi državnom proračunu u normalnim okolnostima donosio značajne prihode.

„Državnoj imovini se u novom proračunu smanjuju prihodi za 50%. To vam je rezultat reforme o korištenju neaktivne imovine. Današnji model je vrlo nekorektan, a sve rošade o prebacivanju odgovornosti pokazale su se neuspješnima“ istaknuo je Zurovec nadodavši da je država najgori gospodar jer nekretnine propadaju te iskazao nadanje da će se postojeći model promijeniti čim prije.”