TOMAŠEVIĆ NAJAVIO: Više od sto milijuna eura za projekte 26 dječjih vrtića

Prilikom otvorenja novog objekta Dječjeg vrtića Markuševec u Sesvetama prvi čovjek metropole Tomislav Tomašević najavio je planove za ostale zagrebačke kvartove. Naime, dva vrtića bit će otvorena do kraja godine, a njih 14 do početka iduće pedagoške godine.

Izvor: Media servis

‘Cijeli investicijski ciklus vezan za dječje vrtiće gdje u nekoliko sljedećih godina planiramo uložiti više od sto milijuna eura u projekte 26 dječjih vrtića širom Zagreba. To je bez presedana u povijesti Zagreba takav iskorak u otvaranju kapaciteta dječjih vrtića. 80 posto od tih sto milijuna eura ćemo financirati iz gradskog proračuna, a koristit ćemo i maksimalno moguće iz NPOO-a‘‘.

Podsjetio je kako Zagreb ima najjeftinije gradske vrtiće u odnosu na sve velike gradove u Hrvatskoj, kako su prvi put u deset godina podigli cenzusne pragove pa su vrtići postali jeftiniji za dio roditelja, a ujedno najavio kako će povećati cenzusne pragove i za privatne i vjerske vrtiće te obrte dadilja. Takva odluka trenutno se nalazi u javnom savjetovanju, no Tomašević očekuje da će biti usvojena na sjednici Gradske skupštine u prosincu.Gradonačelnik je upitan i oko situacije u hostelu Arena, točnije o stambenom pitanju 146 građana koji su tamo smješteni jer su u potresu ostali bez svojih domova, a očekuje se da taj smještaj napuste do početka prosinca, iako ne znaju kamo će s obzirom da njihove nekretnine još nisu obnovljene.

‘Država će još za ono za što ima pravni temelj zbrinuti u državne stanove, a Grad Zagreb će vidjeti na koji još način možemo i mi, sve za što postoji pravna osnova. Pravna osnova mora biti ili socijalni kriterij ili nekretnina, da su oni vlasnici objekta oštećenog u potresu i da imaju pravo na obnovu bez obzira je li ta obnova krenula ili nije, ali mora biti neki pravni temelj. Gledamo na koje sve moguće načine što više tih ljudi zbrinuti, ali naravno to mora biti u skladu sa zakonom‘‘.

Na pitanje može li jamčiti da nitko neće završiti na ulici je kratko odgovorio: Nitko to ne može garantirati.Hoće li se pridružiti Koloni sjećanja u Vukovaru?
‘Vjerojatno. Trudim se svake godine otići u Vukovar, tako da ću se potruditi otići i ove godine i vjerojatno ću ići‘‘.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!