DAVOR BERNARDIĆ: Pravosuđe je upropašteno – korupcija seže do vrha Vlade

Na početku sjednice Glavnog odbora SDP-a, predsjednik stranke Davor Bernardić pohvalio se kako je upravo SDP zaslužan za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kao i za dobivanje zelenog svjetla za ulazak u schengenski prostor.

Izvor: Media servis

Najveći dio priprema, kaže, odradila je SDP-ova Vlada s tadašnjim ministrom Ostojićem. Osvrnuo se i na izvješće Europske komisije o stanju u Hrvatskoj.

“Nažalost sada je jasno tko je prepreka ulasku Hrvatske u schengen. Zbog sumnje na korupciju, pola Plenkovićeve vlade je moralo otići. Konstantni pritisak Plenkovića na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu inetresa postaje prepreka u odnosu na zahtjeve Europske komisije.”

Korupcija seže do samog vrha Vlade, nastavio je nabrajati Bernardić. “Nije normalno da zamjenik glavnog ravnatelja policije ne poštuje zakone i vozi kroz naseljeno mjesto 165 km/h bez ikakve sankcije. Nije normalno da nema novca za povećanje plaća profesorima, a bilo je novaca za povećanje plaća predsjedniku Vlade, predsjedniku Sabora i najbogatijima. Nije normalno da roditelji strahuju da silovatelji neće doći pred lice pravde.”

U Hrvatskoj je pravosuđe toliko upropašteno da mu je potreban novi početak, zaključio je šef SDP-a te je naveo koje reforme bi donijele promjene.

“Pravosuđe mora biti u službi građana, a ne iznad građana. Neovisnost ne znači da nema odgovornosti,. Inzistirat ćemo na puno većoj i jačoj odgovornosti, kroz sustavnu kontrolu imovine sudaca i članova njihove obitelji. U sudskoj, zakonodavnoj, izvršnoj ne smije biti svetih krava i nedodirljivih.”

Ovako planiraju spriječiti zastare.. “Osigurat ćemo da sudovi u slučaju sumnje na lažno prikazivanje zdravstvenog stanja okrivljenika imaju mogućnost hitnog medicinskog vještačenja. Ukoliko se promjeni branitelj i ne angažira pripremljeni branitelj za istu raspravu, da se određuje branitelj po službenoj dužnosti koji ostaje do kraja postupka.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!