DAVOR BERNARDIĆ: Pravosuđe je upropašteno – korupcija seže do vrha Vlade

Na početku sjednice Glavnog odbora SDP-a, predsjednik stranke Davor Bernardić pohvalio se kako je upravo SDP zaslužan za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kao i za dobivanje zelenog svjetla za ulazak u schengenski prostor.

Izvor: Media servis

Najveći dio priprema, kaže, odradila je SDP-ova Vlada s tadašnjim ministrom Ostojićem. Osvrnuo se i na izvješće Europske komisije o stanju u Hrvatskoj.

“Nažalost sada je jasno tko je prepreka ulasku Hrvatske u schengen. Zbog sumnje na korupciju, pola Plenkovićeve vlade je moralo otići. Konstantni pritisak Plenkovića na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu inetresa postaje prepreka u odnosu na zahtjeve Europske komisije.”

Korupcija seže do samog vrha Vlade, nastavio je nabrajati Bernardić. “Nije normalno da zamjenik glavnog ravnatelja policije ne poštuje zakone i vozi kroz naseljeno mjesto 165 km/h bez ikakve sankcije. Nije normalno da nema novca za povećanje plaća profesorima, a bilo je novaca za povećanje plaća predsjedniku Vlade, predsjedniku Sabora i najbogatijima. Nije normalno da roditelji strahuju da silovatelji neće doći pred lice pravde.”

U Hrvatskoj je pravosuđe toliko upropašteno da mu je potreban novi početak, zaključio je šef SDP-a te je naveo koje reforme bi donijele promjene.

“Pravosuđe mora biti u službi građana, a ne iznad građana. Neovisnost ne znači da nema odgovornosti,. Inzistirat ćemo na puno većoj i jačoj odgovornosti, kroz sustavnu kontrolu imovine sudaca i članova njihove obitelji. U sudskoj, zakonodavnoj, izvršnoj ne smije biti svetih krava i nedodirljivih.”

Ovako planiraju spriječiti zastare.. “Osigurat ćemo da sudovi u slučaju sumnje na lažno prikazivanje zdravstvenog stanja okrivljenika imaju mogućnost hitnog medicinskog vještačenja. Ukoliko se promjeni branitelj i ne angažira pripremljeni branitelj za istu raspravu, da se određuje branitelj po službenoj dužnosti koji ostaje do kraja postupka.”