DAVOR BOŽINOVIĆ: Grdno se vara ako netko misli da može ucjenjivati HDZ

Davor Božinović, potpredsjednik vlade, ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a, osvrnuo se na sinoć održan koalicijski sastanak, nakon kojega je HNS poručio da neće podržati proračun.

HNS i dalje traži veće plaće za učitelje i profesore, ali i prijeti izborima.

U Intervjuu tjedna za Hrvatski radio Božinović je rekao:

“HNS je u cijelu ovu priču krenuo s pitanjem radnog, odnosno materijalnog statusa prosvjetara, učitelja i profesora u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od početka govorimo da ne treba izdvajati pojedine segmente zaposlenih u javnom i državnom sektoru jer s tom porukom ispada zapravo da se svaki ministar treba boriti isključivo za svoje, ne vodeći računa o širini slike. Ovo je vlada koja je nakon dugog niza godina, a u svakom slučaju neusporedivo značajnije u odnosu na vlade koje su joj neposredno prethodile, podizala plaće u javnom i državnom sektoru. Podigla je minimalne plaće, podigla je mirovine… Kada smo samo na pitanju plaća, došli smo do 18 posto povećanja plaća, ukoliko oduzmete podizanje osnovice oporezivanja. Ispada da je svaki zaposleni u javnom sektoru u mandatu ove vlade dobio plaću koja je 21, 22, 23 posto veća nego što je bila”, kaže ministar Božinović, te nastavlja:

“Mi želimo podići materijalni status zaposlenih u Hrvatskoj. Radimo sve što je moguće u okviru onoga što je realno, ali za sve. Međutim ako netko misli da se može HDZ ucjenjivati, tu se grdno vara”, rekao je ponovivši da je HDZ u svakom trenutku spreman na izbore.