DAN NEOVISNOSTI UKRAJINE: Šest mjeseci je rata – Krim je dio Ukrajine, tvrdi i Erdogan

Prije točno šest mjeseci počeo je rat u Ukrajini. Borbe na terenu se ne smiruju, a jedini način da se ruska invazija prekine su pregovori.

Izvor: Media servis

Nakon što je održan summit o Krimu, diljem Ukrajine danas se obilježava Dan neovisnosti – 31 godina od izlaska te zemlje iz Sovjetskog saveza.

Poruku je poslao predsjednik Volodimir Zelenski:

“Zahvalan sam svima koji brane prave vrijednosti. Zahvalan sam svima koji pomažu Ukrajini. Zahvalan sam svima koji su od 24. veljače odabrali put borbe za ono što život čini stvarnim: za slobodu, za neovisnost.

Nijedan se okupator ne osjeća sigurnim na našoj zemlji. Svi suradnici znaju da nemaju budućnost. I svi mi ne samo da vjerujemo – mi vidimo da naša država ima perspektivu.”

Sinoć je, na inicijativu Moskve, održan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, a u fokusu su bile vojne aktivnosti u Zaporožju. Šefica UN-a za politička pitanja Rosemary DiCarlo istaknula je kako je hitno potreban sporazum za ponovnu uspostavu nuklearne elektrane Zaporožja kao čisto civilne infrastrukture te sprječavanje potencijalne katastrofe usred tekućeg sukoba.

Na jučerašnjem summitu o Krimu europski dužnosnici dali su podršku Ukrajini i vraćanju tog poluotoka Ukrajini. Posebno je iznenadila poruka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana koji ima dobre odnose i s Moskvom. “Vraćanje Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi dio, suštinska je potreba sa aspekta međunarodnog prava”, jasan je bio Erdoğan.

Dodajmo da je Njemačka najavila novu oružanu pomoć Ukrajini vrijednu oko 500 milijuna eura.