TRŽIŠTE RADNE SNAGE: Hrvati i dalje odlaze, a dolaze Nepalci, Indijci i Filipinci

U novom broju Globusa Boris Orešić piše o uvozu strane radne strane, ponajviše Azijaca iz Nepala, Filipina, Bangladeša i Indije koji su zadovoljni radom u Hrvatskoj i zarađuju za svoje obitelji, dok hrvatska radna snaga prepušta svoja mjesta strancima i odlazi van u potragu za poslom.

Orešić za Media servis ističe da Hrvatskoj nedostaje radne snage s obzirom na to da se u posljednjih nekoliko godina smanjio broj stanovnika, a gospodarstvo se razvilo. Dodaje da ih je teže naći u susjednim državama, ali se vrlo lako mogu pronaći u zemljama Azije.

“Za sada su to prije svega Nepalci, Indijci i Filipinci koji su se pokazali kao dobri radnici. Oni su u Hrvatskoj zadovoljni. U njihovim zemljama bi im plaća bila 200 ili 300 eura, u Hrvatskoj zarađuju 4, 5 puta više. Kao građevinski radnici ili radnici u tvornicama mogu zaraditi između 6, 7 pa i više tisuća kuna. Uz to im je plaćen smještaj, a slično vrijedi i za radnike u turizmu.” Prema procjenama MUP-a do kraja godine moglo bi se izdati oko 100 tisuća dozvola za rad strancima u Hrvatskoj, ističe Orešić.

Objasnio je kakva je procedura za poslodavce koji žele uvesti radnu snagu i čime im je to olakšano.

“Procedura o uvozu radne snage u Hrvatsku je prilično olakšana ukidanjem kvota. Naime, ne postoje više ograničenja u broju radnika koji se mogu dovsti iz inozemstva ako je riječ o zanimanjima u Hrvatskoj za koja nedostaje radne snage. Cijela procedura traje oko mjesec i pol do dva, a odvija se uz pomoć agencija koje su specijalizirane za pronalaženje radnika u Aziji.”

Dozvolu za rad lakše je dobiti u Hrvatskoj, nego primjerice u Njemačkoj. Orešić objašnjava da Njemačka može birati radnu snagu, što nije slučaj u Hrvatskoj.

“Stoga Nijemci većinu svoje potrebe za radnom snagom uspijevaju osigurati u Europi, dok su siromašnije zemlje u Europskoj uniji pa tako i Hrvatska prisiljene dovoditi iz daljnjih zemalja, a to je najčešće Azija. Često takvi radnici teže zadovoljavaju visoke kriterije europskih poslodavaca jer su manje školovani i imaju vještine koje ne udovoljavaju europskim standardima.”

Orešić je rekao i planiraju li strani radnici u Hrvatskoj ostati ovdje i stvoriti si dom.

“Većini njih je cilj nekoliko godina provesti u Europi, u Hrvatskoj. Ovdje zarađivati i slati novac svojim obiteljima, ali većina tvrdi da se želi vratiti u svoje zemlje.”