DALIJA OREŠKOVIĆ: Predsjednici se magli pogled na stvarni život hrvatskih građana

AFERA MOL - KARAMARKO: "Ovo je potencijalni sukob interesa", kaže Orešković iz Povjerenstva

Dalija Orešković, bivša uspješna predsjednica Povjerenstva za sukob interesa, gostovala je u emisiji Nedjeljom u 2 HRT-a i govorila o nekim događanjima u hrvatskoj politici, ali i o tome zašto i sama želi ući u politiku.

“Sve ono što mi je kao čovjeku svetinja, na dnevnoj razini gledam kako se malovažava. Ulazak u politiku je moja obaveza i odgovornost”, rekla je Orešković, te pojasnila kako će okupiti ljude koji razmišljaju slično. Kaže da su Hrvatsku “oteli oni koji monopoliziraju domoljublje, koji su sve sustave proželi koruptivnim i klijentelističkim mrežama, a svima drugima oduzeli su pravo na dostojanstven život… Za sada je to pokret, ili inicijativa, a sve se svodi na sadržaj: Obranimo Hrvatsku i ustavne vrijednosti, ponovno izgradimo institucije koje smo u 25 godina propustili izgraditi”.

Na pitanje s kim misli ići, Orešković nije otkrivala imena, ali je za HRT rekla: “Živimo u doba društvenih mreža. Postoje politike ‘od vrata do vrata’ i ja ću pronaći svoj put da dođem izravno do građana, ali ne metodama i s ljudima kao što su Vaso Brkić”.

“Kakve su moje pozicije vezane za antifašizam? Iste onakve kakve su u cijelom civiliziranom svijetu – pobjeda dobra nad zlom u 2. svjetskom ratu. Kao takvog trebamo ga slaviti. Na kraju krajeva antifašizam je jedna od tekovina na kojoj je krojem naš postojeći ustav”, rekla je između ostalog tijekom gostovanja.

Govoreći o “fenomenu Milana Bandića” kazala je da danas on diktira i uvjetuje parlamentarnu većinu, a time utječe i na brojne političke procese u Republici Hrvatskoj.

Plenkoviću i svima koji ga podržavaju Orešković daje ‘palac dolje’. On je došao na vlast nakon afere ‘Konzultantica’ kada je osuđen Karamarko. Plenković djeluje simpatičnije, naočitije, govori 5 stranih jezika, no njegov krimen je da ne može politička stranka biti taoc jednog čovjeka, a Orešković se pita može li cijela država biti taoc jedne klijentelističke interesne skupine, a to je danas HDZ.

Govoreći o predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, kojoj je dala ocjenu nula, Orešković je pojasnila kako bi kad vidi neprimjerene stvari kao predsjednica morala na njih odreagirati.

“Npr. prošli tjedan obilježila je masovna pojava žena koje su progovorile o kiretaži. Ja nisam čula da je predsjednica rekla o tome i jednu jedinu riječ. Kad su joj se djeca požalila da nemaju dvoranu, ona im je rekla da imaju livadu”, rekla je Orešković. “Ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili je potkapacitirana, ali predsjednici nešto magli pogled na stvarni život hrvatskih građana”.

Komentiraj