DALIJA OREŠKOVIĆ: Andrej Plenković Hrvatskom vlada jednopartijski

“Danas će se za vrijeme izlaganja Andreja Plenkovića vidjeti tko su oni koji svojom prisutnošću u sabornici u dilemi ‘Ili HDZ ili Hrvatska’ prednost daju HDZ-u, poručila je zastupnica Centra Dalija Orešković.

Centar se u toj dilemi opredijelio za Hrvatsku”, poručila je zastupnica Dalija Orešković. Hrvatski sabor, kako je dodala, evidentno je mjesto na kojem Andrej Plenković demonstrira politiku “mogu što hoću” HDZ-ovog pogleda na Hrvatsku.

“On ne dolazi na sjednicu Antikorupcijskog vijeća, tijela koje je osnovano posebnom Odlukom Hrvatskog sabora, a na koju je po drugi puta pozvan kako bi se razjasnile okolnosti koje su dovele do korupcije u INA-i. Naravno, reći će da korupcija ima svoje ‘ime i prezime’, no mali je problem što gotovo sva ključna ‘imena i prezimena’ tog korupcijskog bahatog besrama imaju HDZ kao adresu svojeg političkog prebivališta. Zato HDZ preko svojih provjerenih kontinuiteta zvanih Gordan Jandroković i Branko Bačić organizira Andreju Plenkoviću da istog dana u istom trenutku podnosi u Hrvatskom saboru godišnje izvješće o stanju nacije, preciznije o naciji u zapuštenom stanju”, rekla je Orešković.

Naglasila je i da će Andrej Plenković poziciju začelja u Europskoj uniji prikazati ohrabrujućom i blistavom poput popisa stanovništva, kojeg je, kao i problema, sve manje.

“Andrej Plenković Hrvatskom vlada jednopartijski, jer svi koji mu čine saborsku većinu samostalno ne postoje niti o čemu odlučuju. Po Ustavu Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je svakom predsjedniku Vlade, pa tako i Andreju Plenkoviću, njemu nadređeno, a ne njemu podređeno tijelo, neovisno o tome što ima većinu glasačkih ruku. Tako bi to trebalo biti, da je u Saboru većina zastupnika s dostojanstvom predstavnika građana, a ne bezličnih pijuna “mogu što hoću” premijera”, zaključila je zastupnica.