DALEKO OD PRIMIRJA: Oko Kijeva “goleme” bitke, kaže Kličko – Rusi granatirali bolnicu

Iako su Rusi najavljivali povlačenje svojih snaga, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da se vode “goleme” bitke sjeverno i istočno od glavnog grada Ukrajine, prenosi Reuters.

Kličko je izdao upozorenje stanovnicima koji su pobjegli iz grada: “Rizik od smrti u Kijevu je prilično visok i zato je moj savjet svima koji se žele vratiti: Molim vas, uzmite još malo vremena”.

Regionalni guverner Kijeva rekao je ranije danas da se ruske snage povlače u nekim područjima oko glavnog grada, ali jačaju svoje pozicije u drugim.

Gradonačelnik Černihiva Vladislav Atrošenko rekao je pak da su ruske snage granatiranjem uništile onkološki odjel bolnice.

Dogodilo se to samo nekoliko dana nakon što je Rusija objavila da će drastično smanjiti intenzitet vojnih aktivnosti oko Kijeva i Černihiva, javlja CNN.

“Neke granate su izravno pogodile regionalnu bolnicu. Jedna od zgrada, u kojoj se nalazi Odjel za onkologiju, potpuno je uništena. Troje ljudi je teško ranjeno”, rekao je Atrošenko za CNN.

Oko 2000 civila iz Mariupolja u bijegu iz tog opkoljenog grada i da su na putu ka sigurnijem dijelu Ukrajine, navodi se u izvješću Gradskog vijeća.

Nekoliko privatnih automobila pridružilo se koloni od 42 autobusa u pratnji Crvenog križa i vozila ukrajinske hitne pomoći i trenutno bi trebali biti na putu od Bednjanska prema Zaporižji.