CRNE BROJKE: U samo tri dana 208 preminulih – život izgubila i mlada trudnica

U samo tri dana imamo 208 preminulih. Od covida umiru i mladi. U Klinici za infektivne bolesti umrla je 23-godišnja žena. Na bolničkom su liječenju 2454 pozitivna pacijenta, od kojih je 312 na respiratoru.

“Mogu samo reći da nije bilo nikakvih značajnijih komorbiditeta. To je ono što cijelo vrijeme upozoravamo koliko je to ozbiljna bolest i svaki put na žalost se iznova moramo podsjećati da i tako mladi ljudi mogu doći u jednu takvu tešku situaciju, na žalost, sa smrtnim ishodom. Većina osoba i dalje su necijepljeni, vrlo je mali broj onih koji su cijepljeni, a ugroženi su svi – sve dobne skupine”, rekao je za HRT dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Mnogi prijetnju vide i u novoj varijanti virusa.

“Omikron, nadamo se, stvarno može biti slabija varijanta, možda će, kako tvrde neki znanstvenici, sam sebe uništiti”, rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja, HZJZ.

“Mi se sada, iskreno, omikrona ne bojimo. Politički je to stvorilo određene pomutnje, ali uvjerenja smo strogo epidemiološki, mikrobiološki, virološki da za omikron postoji enormno teška situacija da se dobro može postaviti u Europi, prvo radi vremenskih uvjeta, drugo radi jednostavno temporalnih uvjeta”, objašnjava Mario Parčina, epidemiolog i mikrobiolog, Sveučilišna bolnica Bonn.