CERAR O ARBITRAŽI: Slovenija smatra odluku obvezujućom – Hrvatska kaže “ne”

plenković, cerar

“Prvo bih se želio zahvaliti hrvatskom premijeru za poziv. Arbitražni sud je 29.6. presudio i u skladu s sporazumom odredio granice na kopnu i na moru. Slovenija tu odluku smatra obvezujućom za obje države i planiramo je poštovati. Isto očekujemo od Hrvatske”, rekao je slovenski premijer Miro Cerar u Zagrebu, nakon razgovora s Andrejom Plenkovićem o arbitraži.

“Ja sam danas došao prije svega sa svrhom da o tome razgovaramo, to je za obje države ovog trenutka izuzetno značajna stvar, jer 29. 12. ističe rok za pripremu arbitražne odluke. Razumijem stajalište Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se ne mogu složiti. Slovenija smatra da je odluka obvezujuća”.

“29. prosinca je za Hrvatsku u smislu međunarodnog prava dan kao i svaki drugi. Hrvatska se ne smatra vezanom arbitražnom presudom, vi svi znate koji su bili razlozi i zašto je Hrvatska u ljeto 2015. izašla iz arbitražnog procesa. To su činjenice. Ono što je važno, da kroz dijalog možemo približiti do konačnog rješenja pitanja granice koji bi bio prihvatljiv za obe strane. To je temeljno načelo poruke koju je vlada danas uputila Sloveniji. Bilo bi dobro da se u određenoj mjeri fleksibiliziraju stajališta”, rekao je Plenković.

“Ta odluka ima svoju europsku dimenziju. Slovenija neće poticati nikakve incidente na moru ili bilo gdje drugdje uz granicu. Za nas je važno da se sporazumijevamo normalno, da su ljudi u kontaktu, nećemo poticati nikakve incidente, ali ćemo početi s onim postupanjima za koje smo se pripremali ovih šest mjeseci”, rekao je Cerar.

“Jedini je pravi put, a to želim uvjeriti hrvatskog premijera, je implementacija odluke. Jasno da sam poslušao hrvatskog premijera jer tako se odvija dijalog. Slovenija je država dijaloga koja poštuje međunarodno pravo i u kojoj je vladavina prava. Rečeno je da su stajališta različita. Slovenija će pratiti put koji smatra ispravnim i nadamo se da će nas pratiti i susjedna država”, rekao je Cerar, te spomenuo i moguću tužbu protiv Hrvatske: “Proučavamo mogućnost pravnih sredstava ako Hrvatska ne bude poštovala odluku. To ovisi o postupanju Hrvatske”.

Odgovorio mu je Andrej Plenković: “Nije Hrvatska iz tog procesa izašla jer joj se više nije dalo sudjelovati. Tužba nije put koji bi vidjeli u budućnosti. Mislim da za njega nema ni pravnog temelja. Da bi se arbitražna odluka provela treba suglasnost obe zemlje. Smatram da smo nakon detaljnih razgovora koje Miro i ja vodimo puno bliže nalaženju rješenja, ali za to nam je potrebna određena doza fleksibilnosti obe strane. Tu i Hrvatska i Slovenija trebaju pokazati zrelost, svi naši prijatelji bi htjeli da se to pitanje riješi”.

 

 

Komentiraj