CAPAK NAJAVIO: Razmatramo djelomično odustajanje od covid potvrda

“Covid potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došla omikron-varijanta virusa. Omikron-varijanta zaobilazi imunološki sustav”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

“Imamo od početka godine oko 40.000 reinfekcija, a do nove godine ih je bilo ukupno oko 10.000. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost o svemu što se tiče covid potvrda.

Ne bismo išli u cjelovito odustajanje, već samo djelomično. Europa i dalje koristi covid potvrde, a koristit ćemo ih i mi”, rekao je Capak za HTV. 

Capak je pojasnio da je već nekoliko puta Hrvatska govorila kako je nepravedno da se ne prizna preboljenje bolesti brzim antigenskim testovima.

“Nakon zadnjeg našeg pisanja, prije otprilike mjesec dana, dobili smo potporu od 18 država EU-a u vezi s tim. Prošloga tjedna dobili smo informaciju da se ide u izradu akta Europske komisije koji će priznati brzi antigenski test. Nadamo se da će se to dogoditi što prije”, kazao je.

Govorio je i o testiranju učenika.“Radi se o testu u okviru kojega se ne mora štapić duboko gurati u nos. To je jednostavniji postupak. Svatko ga si sam može napraviti ili mu to može netko drugi. Vrlo je jednostavan, brzo se može napraviti i daje prilično dobre rezultate”, dodao je.