BURA U SABORU: Jandroković udaljio Vidović Krišto iz sabornice – ne želi nositi masku

Započelo je danas burno u Saboru, jer je oči slobodnih govora zastupnica iz kluba Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto zaradila dvije opomene Gordana Jandrokovića nakon što se javila za povredu poslovnika, a na kraju ju je zbog nenošenja maske Jandroković udaljio iz sabornice.

“Predsjedniče Sabora, vi ste u petak izjavili kako ste nemoćni ako Vlada ne odgovori na pitanja zastupnika. Time ste potvrdili kršenje trodiobe vlasti. Tražim prekid zasjedanja Hrvatskog Sabora dok Vlada ne odgovori na naša pitanja”, rekla je Krišto.

“Nisam to rekao, nego da postoje akti koji me obvezuju na određeno djelovanje i kojih se držim. Ako Vlada ne odgovori na pitanje zastupnika, ne postoji instrument na koji je mogu natjerati da to učini”, odgovorio joj je. Istaknuo je i kako u ime Sabora Vladi šalje požurnice, da Vlada na pitanja odgovara dinamikom za koju ona smatra da je ispravna, odgovori na velik broj pitanja, ali na neka kasni”.

Rekao joj je i da to nije povreda poslovnika, ai je Krišto nastavila govoriti, pa joj je Jandroković rekao da će zaraditi i treću opomenu.

Tada je nekoliko zastupnika zatražilo stanku, a nakon toga Krišto je u slobodnom govoru pokazala 1033 pisama roditelja iz inicijative “Roditelji 0-24” koji traže ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite, pozvala da se odmah prekine s, kako je rekla, upitnim i prekomjernim te nepotrebnim prisilama prema djeci i uskraćivanjem njihove slobode.

“Zahtjev je da se odmah ukine nošenje maski kod djece”, kazala je Vidović Krišto, pozivajući se na znanstvena istraživanja za koja tvrdi da pokazuju kako nošenje maski ne pridonose smanjenju zaraze koronavirusom, a mogu izazvati zdravstvene i psihološke probleme kod djece.

Replicirao je HDZ-ov Branko Bačić poručivši kako je njeno izlaganje “skandalozno” te naglasio da je Ustavni sud potvrdio odluke Stožera. 

Portom je Krišto iz klupe govorila bez maske, Jandroković ju je upozorio, a kada je odbila staviti masku rekao je: “Udaljit ću vas sa sjednice jer se ne pridržavate onoga čega se svi ostali zastupnici pridržavaju”, rekao je Jandroković.

Komentiraj