BURA PRED IZBORE: Izlaze nalazi Državne revizije o nepravilnostima za “šefovanja” Vesne Pusić

vesna pusić

Točno mjesec dana do prijevremenih izbora političari nastavljaju turneje po Hrvatskoj. Dok je HDZ danas usvojio izborni program, Narodna koalicija u Orahovici je predstavila svoj za ruralni razvoj ‘Zeleno-plava Hrvatska‘.

Piše: Vlatka Koren (Media servis)

Sve je ipak zasjenio nalaz Državne revizije o utvrđenim nepravilnostima u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za mandata Vesne Pusić.

Zoran Milanović i Krešo Beljak u ime Narodne koalicije na OPG-u u Orahovici predstavili su program za poljoprivredu i ruralni razvoj. Upitan za komentar kupnje hrvatske vile u Bruxellesu u mandatu njegove vlade, šef SDP-a odgovorio je aludiranjem na jednu od afera iz Sanaderova doba koja je na sudu.

“Ne znam, u Bruxellesu sve košta milijune to je ono što ja znam. To nije vila, a za drugo ćete morati pitati Državnu reviziju. Mi smo jedina država koja u Bruxellesu nema ništa, tu bih se zaustavio. Indikativan je trenutak u kojem nas je naša revizija obavijestila da je za vrijeme vladavine gospođe Pusić nešto kupljeno. To je odlučila hrvatska Vlada i oko pola godine HDZ upravlja tim resorom i nije napravljeno ništa”, rekao je SDP-ov šef Zoran Milanović.

Revizija je utvrdila da zgrada u Bruxellesu zjapi prazna već tri godine, a kada je kupljena za 11 i pol milijuna eura to se objašnjavalo time da je to isplativije od najma. Do danas nije uređena i useljena, najam se i dalje plaća pa su troškovi udvostručeni.

Tehnički ministar diplomacije Miro Kovač od slučaja pere ruke. O kupnji zgrade bez prethodne studije isplativosti i pribavljenih dozvola kao uvjetu obnove je jasan.

“Radi se o šlamperaju i postoji opasnost da se to ne pretvori u rupu bez dna. Morat ćemo to spriječiti”, rekao je tehnički ministar Kovač. Na koji način, Kovač nije objasnio.

Kako je uopće do svega toga moglo doći, trebalo bi, kaže, pitati prethodnog premijera i bivšu ministricu.

U HNS-u su još jučer posumnjali u tajming revizije koja, tvrde, prvo nije našla nikakve nepravilnosti već su ih uočili naknadno sada pred izbore. Danas Predrag Štromar poručuje da se prvo trebalo tražiti očitovanje Vesne Pusić.

“Ako se stavlja nešto na teret ministrici vanjskih poslova koja je vodila ministarstvo ona bi prva trebala vidjeti reviziju i dati očitovanje na reviziju. Takav je zakonski postupak, a ne da revizija izlazi van u javnost prije nego što se ministri očituju. Moralo se dati onom ministru koji je bio u mandatu kada su bile eventualne nepravilnosti”, rekao je Štromar.

Prozivke iz Narodne koalicije odbacila je pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec. I za zgradu, kao i nalaz o isplatama 300 tisuća kuna bruto tajnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova unazad tri godine.

Svoja saznanja šalju Saboru i DORH-u kako su gotova, a ne kao ranije jednom godišnje u prosincu, napominje Čoh Mikulec.

“Sva Izvješća koja mi objavljujemo na web stranici nisu vezana za politiku, izbore, kada su obavljena. Svi redom dobivaju i bezuvjetna i uvjetna mišljanja i imaju nepravilnosti. Ne može se vezati nepravilnosti i mišljenja za bilo koju stranku i bilo kojeg ministra.”

Na sve je reagirao i Mostov Miro Bulj. Pusić je prijavio USKOK-u, sumnjajući da je iskoristila položaj i tajnici pribavila znatnu imovinsku korist.

Bulj je također na FB podsjetio da je prvi upozorio javnost na ‘‘skandaloznu vezu Tomislava Karamarka i Joze Petrovića koja je ugrožavala hrvatske interese u INI, a sada želi upozoriti na Pusić i dijeljenje novca šakom i kapom u ministarstvu.‘‘

Pod povećalom revizije našlo se i Ministarstvo gospodarstva za mandata Ivana Vrdoljaka. Lani je isplatilo više od 3,7 milijuna kuna dvadesetak vanjskih savjetnika u arbitraži s Mađarima oko Ine. Iz ministarstva se pozivaju na dobivenu suglasnost Vlade za zastupanje u Washingtonu i Ženevi.

Komentiraj