BURA OKO ZAKONA: Prosvjednici tvrde da vlast želi oteti plaže – Butković kaže da je to politički skup

S Markova trga danas povici, zvižduci i glasno protivljenje prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Izvor: Media servis

Prosvjednici okupljeni oko inicijative ‘Javno je dobro‘ vladajućima su poručili da plaže moraju ostati otvorene za sve građane, a ne samo one koji će im smjeti pristupiti kao gosti hotela, kampova i sličnog.
Jedan od govornika prosvjeda bio je predstavnik inicijative ‘Zeleni odred‘ za Splitsko-dalmatinsku županiju Željan Jurlin.

Na tvrdnje HDZ-ovaca da iza prosvjeda i bunta građana protiv ovog zakona stoji oporba, Jurlin je poručio:

“Ne padajte na spinove koje ovi spin majstori šire da su nas okupili oporba i političari. Ne, nisu. Ako je netko nekog okupio onda smo mi okupili političare, ali ja bih se čak i od toga ogradio. Mi smo se svi okupili oko jednog jedinog zajedničkog problema, a to je pomorsko dobro i naše more.”

Zahtjev prosvjednika sažeo je rekavši:

“Zahtijevamo od političara, saborskih zastupnika da ovaj prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama završi tamo gdje mu je mjesto, a to je u smeću.”

Prikrivena ideja ovog zakona je, među ostalim, privatizacija plaža, tvrde u inicijativi dok resorni ministar Oleg Butković kao i premijer Andrej Plenković uvjeravaju da to nije slučaj.

Foto: Pixabay.com

Prikrivena ideja ovog zakona je, među ostalim, privatizacija plaža, tvrde u inicijativi dok resorni ministar Oleg Butković kao i premijer Andrej Plenković uvjeravaju da to nije slučaj.

Ministar mora, prometa i infrastukture Oleg Butković nakon sjednice Vlade osvrnuo se na današnji prosvjed na Markovom trgu kojim se kritizira Zakon o pomorskom dobru koje ide u drugo čitanje u Hrvatski sabor. Iako prosvjednici tvrde da se narod ujedinio i šalje jasnu poruku, Butković poručuje:

Ovo danas na Markovom trgu je bio politički skup. Imali ste drugaricu Borić, drugaricu Kekin, imali ste čitav niz aktera iz Možemo!, imali ste Domovinski pokret, MOST, neko se iz SDP-a pojavio… To je bio politički skup oporbe koja pokušava i na ovoj temi koja je vrlo osjetljiva i jako značajna, a to je pomorsko dobro – dobiti neki politički poen. Izvrgavaju stvari i govore suprotno onome što je intencija donošenja ovog Zakona.”

Premijer Andrej Plenković za kraj šalje poruku:

“Nit je zakon još donesen, nit ima ikakve skrivene namjere. Prošlo je prvo čitanje, ići će drugo. Analizirat će se sve da se precizira i poboljša, ali ne – okvir je HDZ krade plažu! Pa dajte molim vas, kakve su to gluposti.”

Gluposti ili ne, teško da će na ovom stati, a što slijedi vrijeme će pokazati.