BURA OKO INTENDANTA: Ne stišavaju se reakcije na odluku tehničkog ministra Hasanbegovića

Ivan Zajc, kazalište, Rijeka

“Iako mu zakon to priječi, tehnički ministar Hasanbegović pokušava svojom odlukom dezavuirati odluku Gradskoga vijeća Grada Rijeke o izboru i imenovanju novoga intendanta HNK ‘Ivana pl. Zajca’ u Rijeci”, stoji u osudi takvog ponašanja na Facebooku HNS-ovog Gorana Beusa Richembergha.

“Obrazloženje koje je potpisao pokazuje sav jad i bijedu HDZ-ove kulturne politike, podržane od strane Mosta, protiv koje su se već izjasnile tisuće najuglednijih kulturnjaka Hrvatske. Time nas još jednom podsjeća koliko je važno na izborima 11. rujna odmaknuti HDZ i Most od vlasti, omogućiti autonomiju kulture i zaštititi je od nasrtaja političkih diletanata, mračnih ideologa i rigidne desnice”, piše Richembergh.

Podsjećamo na cijelu buru oko odluke ministra na odlasku Zlatka Hasanbegovića.

Slijedom Rješenja Ministarstva kulture od 17. kolovoza 2016. kojim ministar Zlatko Hasanbegović odbija je zahtjev Gradskog vijeća Grada Rijeke od 14. srpnja 2016. godine za potvrđivanjem Odluke o imenovanju dr.sc. Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajca.

Potom su izjave za medije uputili gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac te dr.sc. Marin Blažević.

Ovo su njihove izjave u cijelosti.

  Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke:

“Ministar Hasanbegović poslao nam je Rješenje kojim odbija potvrditi Dr.sc. Marina Blaževića za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Ovo je Rješenje nalik posljednjim trzajima ribe na suhom. Sasvim je jasno da je Hasanbegović ministar u Vladi koja ne uživa povjerenje naroda, koja je izgubila podršku u Saboru, pa nije zapravo ni tehnička Vlada, nego očito tek skupina interesno povezanih pojedinaca. A kako se bliži vrijeme sastavljanja nove Vlade, tako ministar Hasanbegović, koji je i do sada pokazivao da ne preza ni od čega, zadaje svoje posljednje osvetničke udarce ondje gdje misli da ih može zadati. Po ovom Rješenju nemamo namjeru postupati jer se radi o protuzakonitom Rješenju budući da članak 4 Zakona o postupku primopredaje vlasti jasno kaže da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost. Budući da su prijevremeni izbori raspisani 16. srpnja, Hasanbegović od tog datuma može samo pred ogledalom pokazivati svoje mišiće.

Unatoč želji da surađujemo bez obzira na stranačke i svjetonazorske razlike i unatoč izjavama koje je Hasanbegović pred medijima davao da mu je Rijeka bitna i da je projekt Europske prijestolnice kulture iznad svih svjetonazorskih i stranačkih tema, ovo je samo još jedan u nizu poteza koji dokazuju s kolikom figom u džepu je ovaj čovjek sposoban ne samo razgovarati s predstavnicima Grada Rijeke, nego i obraćati se javnosti.

Podsjećam da je, ne tako davno, Hasanbegović Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca smanjio financiranje u 2016. godini za čak 480.000,00 kn u odnosu na 2015. Podsjećam da je bitno smanjio i najavio potpuno ukidanje sufinanciranja Izdavačke kuće Edit od strane Ministarstva kulture. Podsjećam i da sam o svemu tome od njega višekratno tražio obrazloženja razloga i nikada ih nisam dobio.

Ali što se drugo može i očekivati od osobe koja zaneseno veliča režim u kojem su ovakvi, pa i puno gori, obračuni s neistomišljenicima bili sasvim legitimna pojava. U kratkom trajanju ove Vlade, Hasanbegović je sasvim jasno pokazao koju je kulturnu sudbinu namijenio Rijeci. No, pokazao je on, nažalost, i puno više od toga.

A zabrinjavajuće je da se „presvučeni“ HDZ, maskiran u lik i djelo Andreja Plenkovića, ni u jednom trenutku nije odrekao Hasanbegovićevih stavova i njegova načina rada. Čovjek za kojeg je antifašizam floskula i koji tvrdi da smo u Drugom svjetskom ratu imali tek takozvane pobjednike i takozvane poražene, taj čovjek ostaje sastavni dio Plenkovićevog uglađenog proeuropskog HDZ-a. Očito vuk dlaku mijenja, ali ćud – nikada.

Pa i sada, kad Rijeka dobiva ovo Rješenje kojim Hasanbegović odbija potvrditi Dr. sc. Marina Blaževića za intendanta, Plenković o tome šuti iako je više nego jasno da se radi o osobnom, nimalo intelektualnom, već sasvim svjetonazorskom obračunu jednog HDZ-ovog ministra na odlasku. Hasanbegović pokušava ubrzanim ritmom uništiti sve što u proteklih nekoliko mjeseci nije stigao, a Plenković mu svojom šutnjom i odobravanjem očito drži ljestve. Nadam se da su građani toga svjesni i da će o tome razmisliti prije izlaska na izbore 11. rujna.”

Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke:

“Tehnički ministar Vlade koja odlazi očito svojim posljednjim ministarskim potezima pokušava poniziti Gradsko Vijeće Grada Rijeke i Odluku koju je ono donijelo, ali i Dr. sc. Marina Blaževića kojeg predlažemo za intendanta riječkog kazališta. Duboko se nadam da će sastavljanjem nove Vlade nova osoba na čelu ministarstva kulture biti znatno manje konfliktna i poštovati volju Riječana i Gradskog vijeća Grada Rijeke. Iz aviona je vidljivo da Hasanbegović ovo Rješenje donosi vodeći se osobnim strastima, vlastitim svjetonazorom u kojem mu Rijeka očito nikada nije bila simpatična. Meni je sasvim jasno da antifašističke poruke koje stižu iz Rijeke, ministru koji se otvoreno ponosi najmračnijim fašističkim razdobljem Hrvatske, ne mogu biti nimalo jasne ni drage. U tom zaglušujućem neskladu, Hasanbegović pokazuje punu veličinu svoje osvetničke prirode. Zatvarajući vrata Ministarstva, pokušava zadati svoj posljednji profašistički totalitarni udarac Rijeci koja je za njegov ukus očito preotvoren i preslobodan grad.”

Marin Blažević, v.d. intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca:

„I studentu prava jasno je da tehnički ministar kulture krši zakon, naime članak 4. Zakona o postupku primopredaje vlasti koji jasno kaže da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost. Tehničkom ministru kojemu su i ustavne odredbe floskule to zacijelo nije problem, pa neka se njegovim proizvoljnim interpretiranjem ustava i evidentnim kršenjem zakona bave birači i drugi političari.

Osvrnut ću se samo na obrazloženje odluke u kojem tehnički ministar uporno tvrdi da u mojem intendantsku programu nema svega onoga čega naravno – ima. Pozabavimo se, dakle, njegovim lažima.

Prvo, tehnički ministar laže kada tvrdi da u uvodnom dijelu predloženog programa «izostaje i sagledavnje konteksta suvremene Hrvatske (a time podrazumijevajući i europske) kulturne produkcije». Naime, čitav četverogodišnji program djelovanja HNK Ivana pl. Zajca osmišljen je i obrazložen upravo u kontekstu projekta Europske prijestolnice kulture te je u zaključnoj godini mandata integriran u program EPK Rijeka 2020, što je jasno naglašeno već u prvoj rečenici, a potom sustavno provedeno kroz preostalih gotovo stotinu stranica programa riječkog HNK. Da tehnički ministar kulture međutim smatra kako riječki i europski projekt i program Prijestolnice kulture zapravo nisu dovoljno ili uopće «hrvatski» vidljivo je u sljedećoj njegovoj tezi, da se navodno «pozicija i uloga HNK pl. Zajca promatra (…) isključivo u kontekstu riječke kulturne produkcije kao luke različitosti».

Tehnički ministar kulture očigledno je zaboravio, ili nije shvatio, da je službena tema čitavog programa i projekta EPK Rijeka 2020. upravo «luka različitosti», kao i da je Europska prijestolnica kulture najznačajnija kulturna incijativa Europske unije. Također, tehnički ministar ignorira činjenicu da je Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca osnivač i vlasnik Grad Rijeka, koji za rad tog kazališta godišnje izdvaja, ugrubo,
41.000.000 kuna, nasuprot 1.550.000 kuna koliko je za program i investicije u 2016. godini odsjeklo Ministarstvo kulture. Potpuno je stoga jasno da će intendantski program riječkog HNK u prvome redu polaziti upravo od interesa «riječke kulturne produkcije» koji su, prema proceduri izbora intendanta HNK Ivana pl. Zajca, definirani u «Osnovnom programskom i financijskom okviru za razdoblje od 2017. do 2020. godine», a koji uoči svakog raspisivanja natječaja za izbor intendanta, temeljem ovlasti koje mu daje Zakon o kazalištima, donosi Gradonačelnik Rijeke. Iz svega navedenog može se dakle zaključiti samo da tehnički ministar uopće nije upoznat s procedurom izbora intendanta uopće te osnivačkim aktima riječkog HNK, da riječku kulturu zapravo ne smatra i hrvatskom kulturom, te da projekt Rijeke – Europske prijestolnice kulture u njegovu sadržajnom i idejnom smislu zapravo odbacuje jer nije «europski» u onom smislu u kojem tehnički ministar, pa onda valjda i tehnička vlada, zapravo shvaćaju «Europu».A kako oni shvaćaju Europu te kakvom u njoj vide Hrvatsku razvidno je iz zamjerke da se u četverogodišnjem intendantskom programu riječkog HNK «kontekst suvremene Hrvatske (a time podrazumijevajući i europske) kulturne produkcije» navodno «doživljava subjektivno» kao «lukobran liberalnog, pluralnog, svjetovnog i progresivnog društva». Drugim riječima, ideje i politike realizacije «liberalnog, pluralnog, svjetovnog i progresivnog društva» mogu biti samo «subjektivni doživljaj» pojedinca, dok bi, mračnom logičkom inverzijom koju zastupa Hasanbegović, ideja i politika konzervativnog, klerikalnog, nacionalističkog i totalitarnog društva zapravo morale postati i ostati objektivna (naravno povijesno ukorijenjena) činjenica, u kojoj su drugačije ideje i politike obilježene kao «subjektivni doživljaji» kojima je mjesto, kako je propagirao Hasanbegovićev suvremeni mentor Karamarko, među «četiri zida» prigušenog privatnog života. Drugi pak Hasanbegovićev mentor, onaj povijesni, Ante Pavelić, za takve je nepoćudne «subjekte» i «doživljaje» gradio koncentracijske logore.

Drugo, tehnički ministar laže da se u intendantskom programu HNK Ivana pl. Zajca ne balansira između «tradicionalnog i suvremenog koncepta nacionalnoga kazališta, lokalnog i globalnog, hrvatskih i inozemnih autora». Najprije, čitav četverogodišnji program riječkog HNK sastavljen je upravo kao promišljanje suodnosa «tradicionalnog i suvremenog, lokalnog i globalnog, hrvatskih i inozemnih autora». Problem je, međutim, što tehnički ministar evidentno nije ni kazališno, ni komparativno-književno, ni sociološki, niti kulturološki kompetentan da bi se uopće upuštao u evaluaciju obrazloženja smjernica programa i predloženih predstava tekstova njemu valjda beznačajnih autora (nedovoljno «hrvatskih», ili «inozmenih», ili oboje, ili zapravo svejedno?) kao što Shakespeare, Bulgakov, Molière, Bergman, Pirandello, Fo, Dostojevski, Gombrowicz, Nazor, Andrić, Kamov, Krleža, Ivana Sajko ili Daša Drndić. Koga biste od njih, ministre Hasanbegoviću, izbacili iz lektire? Čije knjige spalili? Koga zatvorili u Karamarkovu «sobu», da ne pomislimo nešto još gore?Glede pak «balansiranja autorskog i klasičnog pristupa», što reći nego se grohotom nasmijati. Zar Paolo Magelli ili Lary Zappia ili Ivica Buljan ili Ivica Boban ili Oliver Frljić nisu «autori» kada režiraju predstavu prema dramskome tekstu? Zar tako nespretno zvano «autorsko kazalište» nije već «klasično», kad već jest nastalo godinama prije nego li se i Krležin i Georgija Para «Kristofor Kolumbo», 1973. godine, otisnuo prema Lokrumu u antologijskoj ujedno «autorskoj» i «klasičnoj» predstavi hrvatskoga glumišta? Ili je možda ove rečenice tehničkome ministru diktirala njegova tehnička zamjenica, Ana Lederer, koja na izdisaju sramotna revizionističkog tehničko-zamjenskog mandata grabi posljednje dane za otužni osvetnički «performans» i pritom teatrološki toliko krupno griješi i olimpijski bahato laže da je Ryan Lochte spram nje tek plivački početnik.

Treće, tehnički ministar laže da sam predložio program «osmišljen zapravo kao program regionalnoga kazališta za mlade, posebice u svom dramskom segmentu». Najprije, on evidentno ponovo nije upoznat sa statutom riječkog nacionalnog kazališta, a niti s već spomenutim «Osnovnim programskim smjernicama HNK Ivana pl. Zajca» koje određuju Kazališno vijeće i Gradonačelnik Rijeke, a u kojem jasno stoji da od četiri premijere Hrvatske i Talijanske drame po jedna mora biti za djecu, a jedna za mlade. Usto, dokaz je zapravo šokantne nekompetentnosti tehničkog ministra i tvrdnja da je program koji najavljuje izvedbe Wagnerovih «Tristana i Izolde», Strausove «Elektre», Bachove Mise u h-molu, Šostakovičeve 13. «Babi Yar» simfonije, «Žar-ptice» Igora Stravinskog, Verdijeva «Don Carlosa» i «Otella» – tek program «regionalnog kazališta za mlade»!?Četvrto, tehnički ministar laže kad zamjera «izostanak svake ideje ili projekcije razvoja ansambla u sve tri umjetničke grane». Najprije, Hasanbegović nehotice ili planski već ukida Talijansku dramu, kao četvrtu i specifičnu umjetničku granu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. To je valjda ta njegova «ideja novog ustroja». Potom, obmanjuje javnost jer je i ideja i projekcija razvoja svake od četiri umjetničke grane sastavni dio uvodnog teksta u program svake grane, a potom i zasebnog poglavlja «Kadrovski plan ostvarenja predloženog programa». Posebna je pak pažnja posvećena upravo projekciji razvoja ansambla orkestra, zbora i solista, za koju tehnički ministar tvrdi da nedostaje, a onome što je valjda preskočio usto daje ocjenu «suštinskog nerazumijevanja». Interesantno je da se osoba koja je postala ministrom kulture bez ikakvih kvalifikacija u području kulture, hrvatske ili bilo koje druge, uopće usuđuje procjenjivati «terminološku preciznost» u program koji je sastavio izvanredni profesor na Akademiji dramske umjetnosti i Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gostujući izvanredni profesor na Umjetničkoj školi Sveučilišta Columbia u New Yorku, međunarodni istraživač-suradnik na projektu «Novomedijske dramaturgije» Sveučilišta New South Wales u Sydneyu, gostpredavač ili voditelj master-seminara na sveučilištima Yale, Stanford, Victorian College of Arts u Melbourneu; dramaturg i direktor globalnog projekta Fluid States svjetske organizacije Performance Studies international, i tako dalje.
Peto, tehnički ministar u pravu je kada tvrdi da se «međunarodno pozicioniranje i recepcija ne postižu angažiranjem tek nekoliko gostujućih umjetnika» u Operi, no naravno da laže kada insinuira da su to jedini pokazatelji internacionalizacije opernog programa. Mogla bi mu možda njegova tehnička zamjenica ispričati kada je to, u vrijeme njezine intendanture, zagrebački HNK snimio jednu jedinu hrvatsku ili stranu operu za međunarodne diskografske kuće (u Rijeci snimamo četiri u dvije godine, pa čak i po prvi puta «Eru s onoga svijeta»); kada je zagrebački HNK Ane Lederer pokrenuo Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača i nazvao ga imenom Zinke Kunc Milanov; jesu li ikada uspjeli u zagrebački HNK dovesti ijednu opernu umjetnicu ili umjetnika ranga svjetske super-zvijezde kao što je Sumi Jo?

Šesto, tehnički ministar laže da program «nije realističan» odnosno da je «neizvediv u opsegu u kojemu je prezentiran». Financijski plan, detaljno razrađen za svaku godinu po svakom projektu, uklopljen je u financijski opseg rada koji definira Grad Rijeka, a protekle dvije sezone jasno su pokazale da nova uprava donosi izvedive planove.

Uostalom, Ministarstvo kulture u 2016. godini sudjeluje u ukupnim prihodima riječkog HNK s jedva 3%, pa se valja zapitati – smatraju li taj tehnički ministar i njegova tehnička zamjenica, u vrijeme njezina intendantskog mandata prozvana «Rastrošnom Trnoružicom», da su Riječani, Primorci, građanke i građani Hrvatske zapravo – ovce?“

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!