BURA OKO ALUMINIJA: Miroslav Škoro podržao prosvjed – evo što je poručio

Bura oko mostarskog Aluminija se ne stišava. Aluminij ide u stečaj, a pred sjedištem HDZ-a BiH u Mostaru prosvjedovali su nezadovoljni radnici.

Članove uprave i predsjedniku HDZ-a Dragana Čoviću onemogućavali su da napuste zgradu.

“Gdje su Kolinda i Čović? Više nikada neće dobiti izbore”, vikali su prosvjednici, bacali su boce, a dvije su osobe privedene.

O zbivanjima oko Aluminija oglasio se Miroslav Škoro, predsjednički kandidat.

“Gašenje mostarskog Aluminija još je jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH i jasan pokazatelj nebrige hrvatskih političkih elita s obje strane granice o interesima našeg naroda. Republika Hrvatska dozvolila je propast tvrtke u kojoj ima vlasništvo nad 12% dionica i o kojoj ovisi 50% prometa Luke Ploče, a hrvatski političari koji participiraju u Vladi Federacije BiH suodgovorni su za krah Aluminija koji je gospodarska žila kucavica Hercegovine”, rekao je Škoro i nastavio:

“Poražavajuće je što ti deklarativni borci za nacionalne interese nisu izašli iz vlasti koja se maćehinski odnosila prema mostarskom gigantu dok je propale industrije iz većinski bošnjačkih područja obilno subvencionirala. Činjenica da su tvrtke poput zeničkog ArcellorMittala dobivale električnu energiju po kudikamo povoljnijim uvjetima od Aluminija dokaz je dvostrukih kriterija i samo jedan u nizu primjera diskriminacije hrvatskih krajeva u susjednoj državi.

Kao predsjednik Hrvatske tražit ću da se država odgovorno odnosi prema svome vlasništvu, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica, i da pitanjima političkog, kulturnog i gospodarskog jačanja Hrvata u BiH pristupa strateški, a ne kao dosad stihijski, kako bi se slične tragedije u budućnosti izbjegle. Podržavam prosvjed radnika Aluminija i građana koji su se s njima solidarizirali, a od predstavnika vlasti očekujem da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Aluminij ipak sačuvalo”.

Komentiraj