BOŽINOVIĆ POTVRDIO: Policajci su tukli migrante – to je neprihvatljivo

Potvrđeno je da su policijski službenici tukli migrante na hrvatskoj granici, što prikazuje snimka koja je ovih dana izašla u javnost. Potvrdio je to ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iz Bruxellesa.

Izvor: Media servis

‘‘To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika”, rekao je ministar i dodao da će se utvrditi odgovornost, odnosno da će se primjenjivati propisi iz policijskog sustava.

Na pitanje odnosi li se to samo na izvršitelje ili i na one koji su to naredili, jer postoje sumnje da takve naredbe dolaze s viših razina, Božinović je odgovorio:

“Ja ne znam za vaše sumnje, međutim naša tijela će sigurno provesti sve ono što treba provesti, a to uključuje naravno i iskaze policijskih službenika i onda ćemo vidjet što će oni iskazati.”

Dok se još sumnjalo da su u pitanju policajci premijer Andrej Plenković je rekao da su kontaktu s Europskom komisijom i kako nitko nije zadovoljan situacijom.

“Osuđujemo nasilje, pogotovo nasilje nad migrantima. Ne znamo tko su počinitelji, na snimci se ne vidi da su migranti nekom prijetili, to je sramotno i izrazito loše. Ako je to netko u sustavu države, u bilo kojem smislu, taj će za to odgovarati”, kaže premijer Plenković.

Na slučaj se ranije osvrnuo i predsjednik Zoran Milanović. “Nema opravdanja da se ljude batina, ali vidim razlog da ih se sprječava da ulaze u Hrvatsku jer nije više 2015. godina. Policija, i ti ljudi koji rade u policiji, ako maknemo teoretski nekolicinu koji su napravili nešto što nisu smjeli, rade grozan posao za mali novac u nemogućim uvjetima.”

SDP-ov bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručuje da pushbackovi na granicama nisu dopušteni i da bi aktualni ministar Davor Božinović trebao biti smijenjen.
“Ne možemo se složiti s time da postoje eskadroni batinaša koji će mlatiti migrante i da to bude politika bez obzira od koga bila podržana. Bez obzira tko je prešutno dopuštao takve stvari, osnove Europske unije je poštivanje ljudskih prava i u tom dijelu je najvažnija poruka, a to je nedopustivo.”