BORBENI AVIONI IZNAD ZAGREBA: Rafale će preletjeti grad u četvrtak oko podne – njih 12 stoje 999 milijuna eura

Ususret dolasku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona održana je 86. sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković zahvalio se kako članovima Vlade tako i oporbi na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, a zatim iznio i najvažniju novost – sutra oko podneva Zagreb će preletjeti Rafali.

Izvor: Media servis

“Dok naši piloti ne prođu obuku na Rafalima, možda je ovo pravi trenutak da najavimo da ćemo sutra oko 12 sati vidjeti upravo ovakva 2 Rafala kakva nabavljamo iznad Zagreba. To smo dogovorili jer je bio interes naših medija oko toga hoće li Rafali doći pa smo onda malo razgovarali s našim francuskim prijateljima. Oni će sutra preletjeti Zagreb.”

Ministar obrane Mario Banožić, koji je proteklih dana pod povećalom javnosti pojasnio je što za Hrvatsku znači ova 999 milijuna eura teška investicija.

“Nabava tih, u potpunosti NATO kompatibilnih aviona dostatna je za idućih 30 i više godina. Uz 12 aviona je i moderan simulator letenja koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i sveobuhvatna potpora ovlaštenih tvrtki proizvođača. Uz navedeno osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja.”

Osim na to što kupovina uključuje, Banožić se osvrnuo i na to kada avione možemo očekivati u Hrvatskoj.

“Obuka letačkog i zrakoplovno-tehičkog osoblja provodit će se u Francuskoj i Hrvatskoj. Početak obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja planiran je potkraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja predviđen početkom 2023. godine. Prijenos vlasništva nad avionima provest će se u Francuskoj te će do potkraj 2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona. Sve avione će iz Francuske u Hrvatsku prevesti piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.”

Osim novosti kada je riječ o borbenim avionima, na sjednici Vlade bilo je govora i o tome kako teče obnova potresom pogođenih dijelova Lijepe Naše. Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved iznio je nove pojedinosti:

“Intenzivirane su aktivnosti povezane s pripremama za zimske uvjete, osobito radi poboljšanja uvjeta privremenog smještaja u vezi s čim smo osigurali privremeni smještaj u termama Topusko. Ulaže se veliki napor u pogledu podizanja dinamike obnove. S projektantima je dosad ugovorena izrada dokumentacije za obnovu 4990 obiteljskih kuća.”

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj već tjednima je loša, a nove brojke ne idu u prilog smirivanju situacije. Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako porast brojki otprije prije dva tjedna sada značajno pritišće bolnički sustav.

“Svakodnevno se dodatno proširuju kapaciteti covid odjela, koji se pune u velikoj većini necijepljenim bolesnicima. Necijepljenjem i nepridržavanjem mjera, osim nepotrebnih smrti, oduzimamo krevete necovid bolesnicima, koji ne mogu cjepivom sprječiti i pobijediti svoje druge bolesti. 80 posto umrlih nisu trebali umrijeti, da su bili cijepljeni i dalje bi bili među nama”, rekao je Beroš.

Istaknuo je kako i dalje postoji povećani interes za cijepljenje pa je u posljednjih tjedan dana cijepljeno više od 84.000 osoba, što su “dva Dubrovnika”.

Resorni ministar osvrnuo se i na subotnji prosvjed, kao i sve glasnija protivljenja covid-potvrdama.

“Preporučujem glasnoj manjini da se ne igraju doktora i stručnjaka već da se pridržavaju epidemioloških mjera i time sačuvaju i vlastite zdravlje i živote. Život spašavaju i mogu spasiti jedino liječnici, a ne nadriliječnici.”

I ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osudio je prosvjed, ali i napad na novinare. Naglasio je kako se cijepilo gotovo 4 milijarde ljudi u svijetu te kako treba vjerovati samo struci.
“Ja bih želio jasno reći da je po svim pokazateljima jasno da se smrtnost od koronavirusa može smanjiti samo cijepljenjem. Svi relevantni pokazatelji iz svijeta pokazuju da unatoč rastu broja zaraženih koronavirusom, broj smrtnih slučajeva od zemlje do zemlje razlikuje se s obzirom na dosegnut obuhvat cijepljenja. Jednostavno rečeno, što je veći broj cijepljenih u jednoj zemlji, to je razmjerno manji broj smrtnih ishoda. Tu vezu nažalost potvrđuju i naše brojke.”