BEROŠ O SMRTI NOVINARA MATIJANIĆA: Hrvatski zdravstveni sustav nije pogriješio

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je novu zgradu Opće bolnice u Bjelovaru. Komentirao je činjenicu da je COVID-19 bio najčešći pojedinačni uzrok smrti tijekom prošle godine.

Izvor: Media servis

“Porast mortaliteta bio je očekivan, jer je COVID na neki način smrtonosna bolest. Imali smo mjere koje su bile primjerene i balansirane, cijepljenje, što je moglo smanjiti stopu smrtnosti”, ističe Beroš.

“Od početka smo se priklonili načinu računanja mortalitetne statistike prema preporuci ECDC-a, svjesni da postoji na neki način nerazumijevanje suštine problema. Odlučili smo podrobnije pratiti tko je umro od, a tko s COVID-om, pogotovo je to postalo važno kada se promijenila mortalitetna slika bolesti, kada su počele dominirati druge podvarijante virusa.”

Upozorio je da je opasnost obolijevanja još prisutna, ali da Hrvatska prema mortalitetu ne stoji loše. Poručio je da je optimalna opcija zaštite zdravlja cijepljenje te je ono veliki doprinos protiv pandemije. Rekao je i da nijedna bolnica u Hrvatskoj nema lijek Paxlovid. “Orijentirani smo zajedničkoj nabavi lijeka s Europskom komisijom, ali tu nešto zapinje”, naveo je.

“Djelovali smo isto tako biltarelano s Njemačkom. Tu smo također došli do stupnja gdje ne idemo dalje, opet zahvaljujući najvjerojatnije proizvođaču lijeka. Ono što je naizvjesnije i što će se vrlo brzo realizirati, priprema se odluka Vlade na tu temu, je da su bilaterlani razgovori s proizvođačem lijeka Pfizer u završnoj fazi te vjerujem se da ćemo vrlo brzo sklopiti ugovor o kupnji tog lijeka.”

Hrvatsko novinarsko društvo u Splitu poziva na ministrovu smjenu zbog smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića. Resorni ministar na to je rekao da su najbolji stručnjaci analizirali sve okolnosti njegove smrti.
“Načelno, hrvatski zdravstveni sustav nije pogriješio u tom slučaju jer je bolesnik pregledan, obiteljska liječnica koja ga je vodila u nekoliko je navrata izdala uputnicu za hospitalizaciju i dala jasnu preporuku da se bolesnik hospitalizira, izbor je svakog od nas kako će se dalje ponašati. Međutim, tu nije nađeno grubljih propusta zaštite pacijenta.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!