BERNARDIĆ O F-16: Netko mora odgovarati za štetu ugledu Hrvatske

Posao oko kupnje izraelskih aviona i službeno je propao. Izrael je jučer izvjestio hrvatsko Ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih američkih država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

Izvor: Media servis

SDP tvrdi – ugrožena je obrambena sposobnost Hrvatske, a dolazak Izraelaca služio je da Vlada popegla svoj imidž.

Nakon višesatnog sastanka u Ministarstvu obrane predstavnici Izraela na čelu s direktorom izraelskog ministarstva obrane Udijem Adamom izvijestili su da Hrvatskoj ne mogu isporučiti avione F-16 Barak.

Ministar obrane Damir Krstičević: “S obzirom na tu činjenicu Ministarstvo obrane predložit će Vladi donošenje odgovarajućih odluka. Ugovor između Hrvatske i Izraela nije potpisan i nema nikakve financijske štete za Hrvatsku. Naglašavam da Hrvatska i dalje ima političku volju da se zadrži sposobnost borbenog zrakoplovstva koju smo razvili tijekom Domovinskog rata”, kaže Krstičević.

Krstičević je ponovio kako je Hrvatska ovaj proces od početka do kraja vodila sustavno i odgovorno vodeći se isključivo nacionalnim interesima. Udi Adam je istaknuo da Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod te da nije odgovorna.”Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole”, rekao je Adam.

Čelnik SDP-a Davor Bernardić tvrdi da je jučerašnji dolazak Izraelaca u Hrvatsku služio da se popravi imidž Vlade i obrani ministar Krstičević. Kaže- jasno je da su premijer, predsjednica i ministar obrane sve znali i da su lagali da papir upozorenja ne postoji.

“Bez obzira na to odlučili su se na rizičnu nabavu borbenih aviona koja je na kraju propala. Pitanje je zašto Ministarstvo nije tražilo jamstvo za ozbiljnost ponude jer se traži o javnoj nabavi ogromne vrijednosti. Hrvatska je na ovaj način izgubila dvije godine. Netko mora odgovarati za nanošenje štete teško stečenom ugledu Republike Hrvatske u svijetu – ili Plenković ili Krstičević”, rekao je Bernardić.Z

bog starosti aviona cijeli posao od početka smo držali lošim i netransparentnim za Hrvatsku, a obrambena sposobnost Hrvatske je ugrožena, smatra SDP-ov Franko Vidović.

Evo što kaže o non paperu: “Ako se pročita ono što je izašlo po medija onda vidite da pokušavaju ispraviti sve one nedostatke koje smo mi napravili u natječaju kada smo ga raspisivali. To je odgovornost ove troje ljudi, nikog drugog. Ne mogu dužnosnici države Izrael preuzimati odgovornost na sebe jer je Hrvatske suverena država”, objasnio je Vidović.

SDP je najavio da će tražiti plenarnu raspravu u Saboru o ovoj temi. Vlada je na Twitteru poručila da unatoč poništavanju natječaja ostaje privržena nastavku modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Podsjetimo, Hrvatska je za 12 rabljenih zrakoplova F-16 Barak planirala izdvojiti 2,9 milijardi kuna.

Komentiraj