BAUK PODSJETIO PLENKOVIĆA: Kamen temeljac svih govora mržnje u Hrvatskoj je kolebanje države oko ZDS-a

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk gostovao je na N1 televiziji i među ostalim komentirao izjavu premijera Andreja Plenkovića povodom napada automatskih oružjem na Markovom trgu.

Podsjetimo premijer Plenković je među ostaklim rekao kako “mladić s automatskim oružjem u rukama, u radno vrijeme, nije slučajno iz Kutine došao u centar Zagreba”, upozorivši da je riječ je o radikalizaciji. “Vidjet ćemo tko je odgovoran, ja u ovom trenutku ne mogu na nikoga uprijeti prstom, ali moramo se zapitati tko su akteri pa i u politici koji potiču mržnju, netrpeljivost, nesnošljivost, koji su čak nakon ovoga spremni davati izjave poput Penave i Krišto koje su za svaku osudu, neprihvatljive i nevjerojatne.”

A Bauk je nakon premijerove pressice za N1 rekao: “Kamen temeljac svih govora mržnje u Republici Hrvatskoj je nepostupanje i kolebanje svih državnih tijela oko pozdrava ZDS. Dakle, on (ga) je premjestio iz Jasenovca u Novsku, a sad mu je Novska došla malo bliže”.

A potom je premijera Plenkovića podsjetio: “Nije spomenuo onaj prosvjed iz 2015. kada je specijalna policija morala uklanjati prosvjednike s Markovog trga koji su se predstavljali kao hrvatski branitelji. Nije previše reagirao kad su sa čekićima išli na ploče s hrvatskim grbom u Vukovaru zato što je bila s dva pisma… 2015., sjećam se, bio je u šatoru, a na ulici su bile plinske boce. To je jedna granica koja je bila prijeđena, a ovo je samo druga granica.”

“Govor mržnje je kamen temeljac, a ovo je nadgradnja i bilo bi dobro da se s time krene u malo žešći obračun”, rekao je dalje Bauk, pozvavši se na konstataciju reportera N1 da se premijer na tiskovnoj konferenciji referirao na “ekstremnu desnicu”.

Bauk je dalje rekao da bi volio da se stvari ne relativiziraju:

“Sad već bivši predsjednik HDZ-a vrlo je jasno poručio, kad je bilo to na Markovom trgu: ‘Pa, nećemo valjda primjenjivati zakon!? Oni su branitelji!’ Ili kada je državnom odvjetniku poručio da bi, da je pametan, zahtjev za skidanje imuniteta jednoj zastupnici uputio kasnije. To su te granice koje su ponekad znale biti prijeđene.”

Komentiraj