BANGOURA O SPASU GOSPODARSTVA: Prva točka je oslobađanje svojih građana iz dužničkog ropstva

Zašto sam kao poduzetnik protiv mjera koje je donijela Vlada RH za spas gospodarstva, ali i protiv svih poduzetničkih inicijativa koje ovih dana vrše pritisak na Vladu i traže spas od nje, pitaju me mnogi koji me ovih dana zovu na telefon.

Napisao je to u svojoj objavi na Facebooku Hamed Bangoura, naš poznati gospodarstvenik i čelnik političke platforme Alternativa 101, te pojasnio:

Da odmah riješimo dilemu. Zato što niti jedni, niti drugi ne polaze od osnovnog problema, a to su problemi građana, kojima pripadaju i oni sami! Naravno, ja ipak tu prije svega mislim na onu neprivilegiranu većinu građana. Posebno zato što prva mjera nije bila usmjerena prema onima koji nas u krizi i robovlasničkom odnosu drže desetljećima, a svi znamo tko su oni.

Dakle, da prije svega kažem da su zahtjevi poduzetnika i čuvanje radnih mjesta sve dobre priče. Baš to, dobre priče i blebetanja. 7 od 10 firmi koje su u Hrvatskoj “velike” nastale su upravo zbog potrošnje javnog novca i dobara na njihov privatni rast. S druge strane stoji da privatni sektor hrani javni sektor, ali tu fali nešto. Naravno, građanin, kao radnik i kupac koji hrani i jedne i druge i zapravo sve to na kraju plati. Kao “nagradu” i privatnik i država dižu cijene svojih usluga do krajnjih granica, a neki uza sve to zadržavaju novac na računima i usporavaju njegovu cirkulaciju, što najviše odgovara bankama, koje onda građaninu/kupcu daje “fantastične” kreditne uvjete, kako bi nastavili kupovati njihove usluge i proizvode o kojima sanja. I sad će država dati 30 mlrd kuna kroz razne mjere od kojih će radnici dobiti zagarantirani minimalac i sretno mahati repom izlažući svoj život da nas sve zajedno spase.

Prvo, ove mjere nikako neće koštati ni 30, ni 50, već par stotina milijardi kuna kad ovo sve prođe, a proći će, pa onda je red da se odmah i sad počnu donositi odluke, ali ne ove i ovakve. Kolika je bezosjećajnost svih u lancu, a posebno “poduzetnika” najbolje govori činjenica da danas, Jeff Bezos najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik Amazona koji inače zarađuje 230.000 dolara po minuti!!!, moli za pomoć, osniva fond i poziva, ljude da uplate donacije za njegove ionako potplaćene radnike?! Dakle, frajer, koje je izrabljivanjem svojih radnika, postao najbogatiji čovjek na svijetu i koji s osmijehom na licu otplati cijeli vanjski dug recimo Hrvatske, moli malog čovjeka da mu pomogne. Kao digresiju, poručujem mu da je šupak i da si sada zabije svu tu svoju lovu u tu pohlepnu guzicu i on i svi takvi poput njega. Oprostite na mom francuskom.

Da ne izgubim misao i da nastavim. Ekonomska teorija nastajala je, baš kao i svi ekonomski modeli koje poznajemo, u kontroliranim, tzv. uvjetima “vakuum-a”, i nisu primjenjivi u ovim izvanrednim situacijama kakve ekonomija uopće nikada nije niti analizirala, pa tako ni primjenjivala. Kada bi se netko i usudio progovoriti, o drugim modelima, isti bi bili ismijani i ignorirani. Vjerujte znam što pričam. Najvažnija uloga Vlade i političara je da se upravo u ekstremnim uvjetima, odvaže i donose odluke, te budu spremni odluke provoditi odlučno i beskompromisno. Za te i takve odluke ne možete pitati profesore ekonomije koji se strogo drže pravila kojima podučavaju i svoje student (cast iznimkama otvorenog uma), jer oni takve uvjete nikada nisu doživjeli niti analizirali, razmišljajući drugačije od ustaljenih shema. Kako to pitate se? Upravo zbog gore navedenih kontroliranih uvjeta i vrlo slabog ili gotovo nikakvog poznavanja života i rada većine građana koji žive na rubu neimaštine i “kemijaju” ne bi li preživjeli iz dana u dan.

U takvim uvjetima najvažnije je donositi brze odluke, a ne odgode. Tako razmišljaju oni koji moraju smisliti način da prežive i prehrane svoje obitelji. Zato će u ovim ekstremnim uvjetima, rješenja za gospodarstvo i novi ekonomski modeli, doći iz sfere “out of the box” razmišljanja, a ona inače ne dolaze od postojećih političkih i ekonomskih elita, jer oni prije svega ne žele izgubiti svoje stečene pozicije i izaći iz svojih komfornih zona. Kako o ovakvim apokaliptičnim scenarijima nikada nitko nije podučavao, lideri su danas, odmah i sada, obavezni donositi odluke kojima ćemo otkrivati i u hodu savladavati nove ekonomske spoznaje, te stvarati nove ekonomske modele. Ti novi ekonomski modeli moraju primjenjivati i uvažavati znanja iz prošlosti, kombinirajući ih s alternativnim znanjima o ekonomiji, što znači obostrano poštivanje i uvažavanje, te nesebično dijeljenje znanja koja imamo, bez straha i osobnih ega, a sve za javno dobro i u općem, a ne privatnom interesu.

Zato prvo, kao i za dobro svih građana RH, treba priznati i otkriti građanima, te vrlo jednostavno objasniti na koji način nastaje novac i kako se do sada upravljalo njime. Naime, za one koji ne znaju. Američki kongres upravo je blizu da odobri paket za pomoć američkom gospodarstvu vrijedan 2 bilijuna dollara! Isto rade i zemlje u EU, samo se broji u stotinama milijarda eura. Mora da im štamparije rade dan i noć, a ni boja na novčanicama im se ne stigne osušiti ili se radi ipak o nečem drugom. Inflacija? Dajte molim vas, nemojte ni započinjati raspravu o tome. Nisu 30 te godine prošlog stoljeća, iako su I onda neki znali kako se to radi.

Da zaključim. Niti jedna mjera kojoj prva točka nije oslobađanje svojih građana iz dužničkog ropstva i u centru svojih rješenja nema prvo svog građana i stvaranje uvjeta za njegov dostojanstven, ne luksuzan život, je sranje od mjere. Bez te mjere možete zaboraviti spas i za poduzetnike, kojima poručujem da što prije shvate da svijet kakav je bio, više nikada neće biti isti, pa tko se ne želi prilagoditi neka i dalje trpa svoje novce u ćarape s kojima će ga na kraju i pokopati.

Vladi RH ću samo citirati Winstona Churchilla koji je rekao:“Nikada ne dopustite da dobra kriza prođe uzalud!” Ova kriza i ovi izazovi su šansa koju ne smijemo propustiti kako bi resetirali prije svega naš moralni, a zatim gospodarski i politički sustav. Zbog svega nabrojanog, a i onoga što nam slijedi, prvo moraju preživjeti građani!

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/hamed.bangoura/posts/10158316416005288″ bottom=”30″]