ARSEN BAUK: Kao vrhovni komandant Milanović sljedeći put treba i vojsci narediti da ode

„Idući put ako se ovo ponovi treba otići i kao vrhovni zapovjednik narediti Hrvatskoj vojsci da ode“, komentirao je na N1 Televiziji današnji incident u Okučanima Arsen Bauk, predsjednik SDP-ovog kluba u Saboru.

“Ovo danas treba biti jasan stav kako će se ubuduće postaviti prema, kako ga je nazvao, državno sponzoriranom Za dom spremni”, rekao je Bauk za N1.

“Ovo nije bio neodgovorni pojedinac kojem je samome palo na pamet da dođe isprovocirati predsjednika. Ova je osoba bila dio državnog protokola, organizacijskog protokola koji je izradilo jedno ministarstvo u hrvatskoj Vladi“.

Bauk je dodao da bi se moglo shvatiti kao da je HOS bio stranačka vojska HDZ-a, a ne HSP-a s obzirom na to koliko ga danas brane HDZ-ovci.

„Ali prisjetimo se `91. i `92. čelnici Hrvatske stranke prava su nosili crne uniforme, pozdravljali se sa Za dom spremni i postrojbama HOS-a davali imena prema ustaškim bojovnicima, pa to se zna, nije to ništa što tek otkrivamo“, podsjeća Bauk.

Predsjednik Vlade griješi, kaže, ako misli da će desničarenjem pridobiti glasače uoči izbora jer mu ti glasači neće zaboraviti HNS i koalicije koje je sklapao. Za dom spremni pitanje je, kaže, koje trebamo zatvoriti i bolje definirati zakon te podsjeća na presudu Ustavnog suda da je riječ o izrazu rasističke ideologije kojemu nije mjesto gdje država sponzorira i organizira.

„Treba jasno reći da ovo nije pitanje partizana i ustaša, tu se radi o odnosu hrvatskog naroda prema dijelu svoje povijesti koja je htjela istrijebiti barem tri nacionalne manjine, židovsku, srpsku i romsku. Znači to je stvar odnosa naroda prema svojim manjinama za koje je taj pozdrav značio smrt ili logor“, poručuje Bauk.