ARBITRAŽA NA DJELU: Poduzetnicima oslobođeno gotovo 405 milijuna eura

Poticanje alternativnih načina rješavanja sporova jedan je od prioriteta Europske unije, a članice HGK sve više prepoznaju prednosti arbitražnog rješavanja sporova rečeno je na 30. Hrvatskim arbitražnim danima koji se održavaju u organizaciji Stalnoga arbitražnog sudišta pri HGK-u.

Riječ je o konferenciji koja se održava već tri desetljeća u kontinuitetu i najznačajnija je takve vrste u regiji. Priopćenje HGK prenosimo u nastavku:

Stalno arbitražno sudište pri Hrvatskoj gospodarskoj komori pruža domaćim i stranim poduzetnicima uslugu organizacije arbitražnog rješavanja sporova gotovo već 170 godina, a godišnje presudi predmete ukupne vrijednosti spora oko 50 milijuna eura.

“U posljednjih 10 godina arbitražni sudovi Sudišta riješili su više stotina predmeta čija je ukupna vrijednost iznosila približno 3 milijarde kuna što je oko 405 milijuna eura. U postupcima je sudjelovalo više od 600 domaćih i inozemnih stranaka, a približno 30 posto su bili sporovi s međunarodnim obilježjem“, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, ističući kako su arbitražni sudovi Sudišta pri HGK rješavaju najsloženije investicijske arbitražne sporove.

Kad je riječ o arbitražnom sudu, važno je istaknuti da je riječ isključivo o sporu za kojeg su se stranke prethodno dogovorile da ga, dođe li do spora, povjeravaju arbitražnom sudu umjesto redovnom, državnom sudu. I dok postupci pred redovnim sudovima često traju godinama, pred arbitražnim sudovima u prosjeku dovršavaju se za manje od godinu dana što ovisi i o složenosti spora.

“Arbitraža je jedna od lijepih mogućnosti koje naši gospodarstvenici mogu koristiti i to zato jer im omogućuje postupak čije suce odnosno arbitre, mogu sami izabrati, i u relativno kratkom vremenu okončati spor u usporedbi sa redovnim, državnim sudovanjem”, rekao je predsjednik Stalnoga arbitražnog sudišta pri HGK Hrvoje Sikirić.

Glavna državna odvjetnica RH Zlata Hrvoj Šipek, istaknula je kako DORH po zakonu zastupa Republiku Hrvatsku u sudskim, arbitražnim i upravnim postupcima.

“Naše postupanje u takvim postupcima temelji se isključivo na zakonima, međunarodnim ugovorima i drugim važećim izvorima prava, a da je opisani pristup jedini ispravan pokazuje i uspješnost državnog odvjetništva u međunarodnim trgovačkim i investicijskim arbitražama. Zastupali smo Republiku Hrvatsku u 18 od ukupno 19 investicijskih arbitraža, koju su pokrenuli strani ulagači protiv RH. Od dovršenih postupaka u pet smo predmeta u cijelosti uspjeli, u dva je utvrđena povreda ali nije određena šteta ulagatelju, dok je u četiri predmeta sklopljena nagodba na našu inicijativu“, istaknula je Hrvoj Šipek, te zaključila da je u 11 predmeta ishod spora bio i više nego dobar za Hrvatsku.

​Na 30. Hrvatskim arbitražnim danima, koji se održavaju 8. i 9. prosinca govorit će brojni domaći i međunarodni stručnjaci kroz stručne panele na teme kao što je financiranje od strane treće osobe u arbitraži – mogućnost pravnog financiranja u Hrvatskoj i regiji, ili pak o novim tehnikama upravljanja arbitražnim postupkom.