ZAGREBAČKA SKUPŠTINA: Nikad veći proračun i burna pitanja za gradonačelnika Tomaševića

Aktualni sat na sjednici Gradske skupštine nije bio nimalo ugodan zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Ispred Skupštine prosvjed potom suočavanje s kritikama i pitanjima oporbe oko jučerašnjeg prosvjeda djelatnika Čistoće, a sve to na proračunskoj sjednici.

Izvor: Media servis

Uoči 18. sjednice zagrebačke Skupštine Udruga za zaštitu okoliša Resnik prosvjedovala je protiv nastavka financiranja štetnih projekata za okoliš predviđenih proračunom za 2023. godinu, kaže nam predsjednica Udruge Branka Genzić – Horvat.

“Sve se nastavlja u još gorem obliku, jer se uspostavljaju i nova odlagališta otpada, građani doživljavaju diskriminaciju, uvode se vrećice koje su posve besmislene, financira se štetni centar za gospodarenje otpadom”.

Tomašević se nije suočio s prosvjednicima, ali je s prozivkama zbog jučerašnjeg prosvjeda radnika Čistoće.

”Neodgovorno je i sramotno što ste podcijenili radnike i niste ih primili ni nakon što ste vidjeli da je taj zahtjev išao sa 1.116 potpisa radnika Čistoće”, rekao je Nenad Predovan iz Stranke rada i solidarnosti dok je njegova stranačka kolegica Gordana Rusak na Aktualni sat došla odjevena u kombinezon radnika Čistoće.

“Kao prvo zastupnice Rusak možete li mi reći kako ste došli do kombinezona radnika Čistoće? Suzdržat ću se od komentara s obzirom na to da ste vi bili ti koji ste uskraćivali ono što je bilo dogovoreno kolektivnim ugovorom, a to su isplate božićnica”, rekao je Tomašević.

“Što god bilo da bilo sa Čistoćom, mi radnike Čistoće nismo imali na ulicama. Vi ih imate i prihvatite to kao činjenicu”, dobio je odgovo Rusak.

Gradonačelnika je potom razbijesnio nezavisni zastupnik Ivica Lovrić kojega je zanimalo zašto u moru poskupljenja građanima, Grad teleoperaterima pojeftinjuje uslugu za 31 posto.

”Postoji jedna spekulacija, ja se nadam da nije istinita, da se Zagrebački digitalni grad želi dovesti u takvu situaciju, a već je kadrovski devastiran, da podružnica pripadne možda u nečije privatne ruke”, rekao je Lovrić.

”Vaša teza o tome da pripremamo teren za privatizaciju Zagrebačkog digitalnog grada je potpuno promašena isto kao i teza koju ste jučer mrtvi hladni rekli i lagali da je Davor Vić, evo ga ovdje prisutan, dao ostavku”, odgovorio je Tomašević.

HSLS-ovac Kristijan Jelić je Tomaševića upitao hoće li na godinu dana odgoditi poskupljenju vode, no dobio je negativan odgovor. Cijena za 15 posto ide gore od 1. ožujka.

”Ako se već i diže, ja smatram da je 5 posto maksimalno koliko bi se moglo dići. Zašto bi građani Grada Zagreba plaćali neracionalno poslovanje Vodoopskrbe i odvodnje?” -pitao je Jwlić.

”Pet posto povećanja i 50 milijuna kuna operativnog gubitka su već sada. Bilo kakvo odgađanje bi značilo još veći minus u poslovanju Zagrebačkog holdinga”, bio je odgovor.

​Popodne je na dnevni red stigla i najvažnija točka – prijedlog proračuna za 2023. u iznosu od rekordnih 16,6 milijardi kuna, a obuhvaća povećanje plaća javnim službenicima, tri puta veće ulaganje u kapitalne investicije, dok se prihodi iz EU fondova procjenjuju na čak 1,2 milijarde kuna, a Grad se planira zadužiti dvostuko manje, za 16 milijuna kuna.