ANDREJ PLENKOVIĆ: Uvest ćemo euro do 1. siječnja 2023. godine

Održana je sedma sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj na kojoj je predstavljen Nacionalni plan prelaska iz kune u euro.

Izvor: Media servis

Nakon što je Hrvatska u srpnju ove godine uključena u Europski tečajni mehanizam II, odredio se i konkretan datum, 1. siječnja 2023. godine, do kojeg bi trebali uvesti euro.

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura istaknuo je kako je do ostvarenja tog cilja ostalo još puno posla.

‘‘Mi ćemo raditi posebno na ova četiri područja koja su izrazito bitna: područje sprječavanja pranja novca, jačanje poslovnog okruženja, jačanje upravljanja u javnom sektoru i jačanje cijelog pravosudnog sustava. To su četiri temeljna područja koja, nakon ulaska u Europski tečajni mehanizam II, Vlada preuzima kao obvezu da kroz sljedeće dvije godine napravi ključne iskorake, uz naravno ispunjenje mastriških kriterija.‘‘

Mastriški kriteriji su stabilnost tečaja, stabilnost cijena i stabilnost kamatnih stopa, uz dva važna indikatora koja se tiču javnih financija – deficit proračuna i javni dug, koji će biti najizazovniji kriteriji za ispuniti. Ministar financija Zdravko Marić:

‘‘Upravo danas je rebalans proračuna izglasan u Hrvatskom saboru, dakle predviđanja za ovu godinu s obzirom na pandemiju i pad BDP-a, pad prihoda i povećanje rashoda koji nismo planirali vodi nas na deficit od 8 posto, odnosno na javni dug do kraja godine, prema našim procjenama oko 87 posto. Dakle to je jednokratni efekt pandemije. Očekivanja i projekcije svih relevantnih institucije od Hrvatske narodne banke, Vlade i Ministarstvo financija, govore o početku oporavka iduće godine.‘‘

Da bi prešli na euro nacionalni proračunski deficit mora biti manji od 3% BDP-a, a javni dug ne smije prelaziti 60 posto BDP-a ili pak mora biti u znatnom padu.S obzirom na složenost procesa zamjene kune u euro, na današnjem vijeću predstavljen je i Nacionali plan kojim će se ustrojiti šest koordinacijskih odbora. S provođenjem treba krenuti već s nove godine, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić.

‘‘Nacionalni plan koji sad ide u e-Savjetovanje definira sve prilagodbe pravnog sustava, logističke stvari koje je potrebno napraviti i ostale pripreme, kako u javnom sektoru, tako i u gospodarstvu, kako bi mogli uspješno uvesti euro. Moramo praktički početi od početka iduće godine sa samim konkretnim implementacija ovog Nacionalnog plana za zamjenu kune sa eurom.‘‘

Iz vijeća su istaknuli i da je jedan od prioriteta zaštita potrošača, što podrazumijeva zamjenu kune u euro bez troška, isključivo po fiksnom tečaju konverzije. Središnji tečaj po kojem ćemo zamjenjivati valute bit će 7.53 kune za jedan euro.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *