CAPAK O CJEPIVU: Imamo nacrt plana cijepljenja – cjepivo će biti besplatno i neće biti obavezno

“Mi smo prije nešto više od mjesec dana sklopili ugovor s AstraZanecom, to je oksfordsko cjepivo za koje se već dugo očekuje da će biti prvo registrirano, za 2,7 milijuna doza.

Naši zahtjevi su bili da bi oko 1,8 milijuna stanovnika koji spadaju u vulnerabilne skupine i u strateški važne skupine stanovnika RH i onda nam je nedostajalo još 900 tisuća doza koje smo naručili od Johnson & Johnson, to su već sklopljeni ugovori i imamo garancije isporuke!, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Cjepivo će stići u prvom kvartalu iduće godine, spremni smo da dođe i ranije, a već je razrađen i plan skladištenja, dodao je Capak:

“Cjepivo neće biti obavezno, bit će dobrovoljno, kao i za gripu. Za sve one koji su navedeni u planu, za sve ugrožene skupine i strateški važne skupine će cijepivo biti besplatno.”

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović odgovorio je na kritike da se dopuštanjem većeg okupljanja u Vukovaru podijelila i struka i javnost. Kaže, postignut je optimalan epidemiološki okvir u kojem ćemo se prisjetiti žrtve Vukovara:

“Nedavno smo se građanima obratili i kad je u pitanju blagdan Svih svetih i prošlo je dobro. Nema razloga da tako ne bude i u Vukovaru, uz poruku svima onima koji su izvan Vukovara da taj dan obilježe u svojim gradovima uz prigodno paljenje svijeća.”

Odgovori