ANDREJ PLENKOVIĆ: Populizam raste zbog nezadovoljstva institucijama

andrej plenković

Na prvom Press klubu Europa u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj gost je bio premijer Andrej Plenković. Teme – događaji koji su obilježili europsku 2017. godinu, ali s pogledom na budućnost s fokusom na hrvatsku tješnju EU integraciju tijekom 2018.

Piše: Adrian De Vrgna (Media servis)

“60. obljetinca Rimskih ugovora u kontekstu Brexita, izbor francuskog predsjednika Macrona i ostanak kancelarke Merkel”, za Plenkovića su najznačajniji europski događaji u godini na izmaku.

Upitan za rastući populizam, Plenković smatra da je jedan od uzroka nezadovoljstvo građana institucijama države, da i u Hrvatskoj dobiva određenu potporu ali ne nudi konkretna rješenja pa tu vidi izazov i za sebe osobno.

Govoreći o povlačenju iz EU fondova naveo je da smo 31 posto ukupne alokacije potpisali, ali i da procese moramo ubrzati. Podsjeća na Pelješki most.

“Hrvatski cilj je, naveo je, da tijekom 2019. budemo spremni za pozitivnu odluku o ulasku u šengenski prostor”.

Osvrnuo se na sutrašnji razgovor sa slovenskim premijerom Cerarom u čijem fokusu će biti otvorena granična pitanja i arbitraža. S naše strane nema drame, kaže premijer. “U europskim očima Hrvatska nije nesimpatična, već je nekakav nestaško”, kaže Plenković upitan za kritike zbog neriješenih pitanja sa susjedima. “Što više pokazujete svojim partnerima da ste spremni argumentirano, odvažno i civilizirano zauzimati se za svoje interese, to vas više cijene. Ne vidim tu problem, naprotiv”, izjavio je.

Ne vidi Plenković ni koketiranje Hrvatske sa zemljama Višegradske skupine, u europskim očima prilično problematičnima Poljskom i Mađarskom, a upitan za konsternaciju u EU nakon prvih reakcija vladajućih na presudu u Haagu be-ha šestorici poručuje da “nitko nije rekao da ne prihvaća presudu”, ali podsjeća da je Hrvatskoj tri puta uskraćena molba da bude prijatelj suda.

Odgovor da na prijetnje novinarima i političarima nije bilo jasne reakcije, Plenković je uspio izbjeći, a odgovarao je i na pitanje o fašističkim simbolima. S tim se nitko nije uhvatio u koštac kao njegova Vlada, tvrdi i poziva se na Vijeće za suočavanje s prošlošću te ne propušta priliku da da opasku novinarki.

Komentiraj